«Αγαπητή μαμά που εύχεσαι να κάνεις ένα δεύτερο παιδάκι...»

Αγαπητή μαμά, που εύχεσαι να κάνεις ένα δεύτερο παιδάκι,

«Αγαπητή μαμά που εύχεσαι να κάνεις ένα δεύτερο παιδάκι...»

Απέκτησες το πρώτο μικρό θαυματάκι της ζωής σου και ένιωσες εκείνο τον πρωτόγνωρο ενθουσιασμό που θα έφερνες στον κόσμο μια νέα ζωή... Ίσως ο ερχομός του γιου ή της κόρης σου, να σε έκανε να περάσεις από διάφορα κύματα. Να γέννησες εύκολα ή δύσκολα, ίσως να γέννησες και πρόωρα μπορεί να έκανες αντιπηκτικές ενέσεις αλλά μπορεί να είχες και αναγούλες.

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου

Τώρα όμως, ο κόσμος όταν σε βλέπει δεν βλέπει όλα όσα εσύ πέρασες και ό,τι προετοιμασίες έκανες. Εκείνες οι μέρες έχουν σβηστεί από όλων το μυαλό εκτός από το δικό σου και αυτό γιατί εσύ τώρα είσαι μαμά.

Και τότε, μια μέρα αποφάσισες ότι είσαι έτοιμη για το δεύτερο παιδί. Πιστεύεις ότι εκείνη η πολυπόθητη ροζ γραμμούλα θα εμφανιστεί το ίδιο εύκολα στο test εγκυμοσύνης και αρχίζεις να μετράς και υπολογίζεις μέχρι και την ημερομηνία τοκετού, πριν καλά καλά δεις το αποτέλεσμα.

deutero paidi 2

Αλλά μετά από δεκάδες μήνες αρνητικών αποτελεσμάτων, συνειδητοποιείς ότι το Νο2 μωράκι δεν είναι τόσο εύκολο όσο πίστευες. Χρειάζεσαι χρόνο για να θρηνήσεις πάνω από κάθε αρνητικό τεστ, αλλά, αυτή τη φορά, έχεις ένα μικρό για να φροντίσεις, έτσι τα δάκρυα πάνω από τη σακούλα με τα πατατάκια και τη σοκοφρέτα θα πρέπει να περιμένουν.

Παρακολουθείς τον κύκλο σου, μετράς τις μέρες, έχεις διαβάσει κάθε άρθρο που υπάρχει στο διαδίκτυο για το «Πώς θα αυξήσετε τη γονιμότητά σας», «Σούπερ τροφές γονιμότητας» και κάνεις τα πάντα σωστά. Η ζήλια υπάρχει κάπου εκεί στο βάθος και εμφανίζεται με κάθε ανακοίνωση εγκυμοσύνης που βλέπεις στο Facebook ή το Instagram.

Τα ποικίλα συναισθήματα που νιώθεις, ενώ ελπίζεις για ένα δεύτερο παιδί, δεν μπορεί να τα κατανοήσει κανείς εκτός από εσένα. Έχεις την τάση να δίνεις μια μάχη μόνη σου, γιατί κανείς δεν σε λυπάται. Εξάλλου έχεις ήδη ένα παιδί δικό σου. Δεν είναι δίκαιο να στεναχωριέσαι τόσο πολύ... Σωστά;

ΛΑΘΟΣ!!!!!

Μπορεί οι γιατροί να σου λένε να μην αγχώνεσαι και ότι από τη στιγμή που έχεις κάνει ένα παιδί δεν έχεις πρόβλημα με τη γονιμότητά σου. Μπορεί οι φίλοι να σου λένε να εκτιμάς το γεγονός ότι κατάφερες να κάνεις ένα υγιές και χαρούμενο παιδί! Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Δεν ήταν μέρος του σχεδίου σου να έχεις ένα μόνο παιδί. Σίγουρα, αυτό μπορεί να είναι αρκετό για κάποιους, αλλά θα ήθελες να παρακολουθείς τη σχέση που θα ανέπτυσσαν τα παιδιά σου καθώς θα μεγάλωναν. Ήθελες να δώσεις έναν συνεργάτη στις ζημιές και στις αταξίες, στο πρώτο σου παιδί. Αλλά για κάποιο λόγο, το σώμα σου δεν συμφωνεί με την καρδιά σου.

Λοιπόν, μαμά, αν θα μπορούσα να κάνω την ευχή σου πραγματικότητα, θα το έκανα σε αμέσως. Αλλά από τη στιγμή που δεν μπορώ, θέλω μόνο να σου πω ότι δεν είσαι μόνη και το γεγονός ότι θες ακόμη ένα δεύτερο παιδί από τη στιγμή που κατάφερες να αποκτήσεις το πρώτο... δεν είναι ντροπή. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάς το πρώτο σου παιδί. Δεν σημαίνει ότι είσαι αχάριστη. Απλά σημαίνει ότι είσαι έτοιμη να αγαπήσεις ακόμη ένα παιδί και σκέφτηκες ότι ένα δεύτερο μωρό είναι εξίσου εύκολο να το συλλάβεις όπως και το πρώτο.

Θέλω να ξέρεις πώς και εγώ ελπίζω μαζί σου.

deutero paidi 4

Μην αφήνεις τις αρνητικές σου σκέψεις να σε καταβάλουν, έχεις μπροστά τόσες χαρές να ζήσεις με το πρώτο σου παιδί και ποτέ μην εγκαταλείψεις την προσπάθεια επειδή σου το λένε οι γύρω σου. Θα σταματήσεις μόνο όταν εσύ θα το θες πραγματικά και μόνο επειδή θα τα έχεις βρει με τον εαυτό σου.

Είμαι σίγουρη πως θα αφήσεις πίσω κάθε πικρία και θα παραδοθείς στη χαρά που έχεις ήδη μέσα στο σπίτι σου.

Το αξίζεις αυτό. Όπως το αξίζουν όλες οι μάνες εκεί έξω που θέλουν ένα δεύτερο παιδί αλλά για τον έναν ή τον άλλο λόγο... δεν έρχεται!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved