Πώς θα γίνεις μια διασκεδαστική μαμά... (όταν δεν έχεις διάθεση για παιχνίδι με το παιδί σου)

Παρασκευή βράδυ και μαγειρεύω με την ησυχία μου το βραδινό. Η υπομονή μου με την κόρη μου είναι στην τσίτα μιας και το μόνο που ακούω την τελευταία ώρα είναι... «Μαμάαααα βαριέμαι... Δεν έχω τι να κάνω» ή το ωραίο «Μαμάαααα, γιατί δεν με αφήνεις να πάω να παίξω δίπλα στη φίλη μου;».

Πώς θα γίνεις μια διασκεδαστική μαμά... (όταν δεν έχεις διάθεση για παιχνίδι με το παιδί σου)

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου

Αν και θέλω πολύ να γίνω η τρελή από χαρά μαμά, που θα παίξει και θα ασχοληθεί με το παιδί της, αυτά τα ξεσπάσματα, τα νεύρα, και το «Εγώ θέλω να περάσει το δικό μου» δεν με αφήνουν να είμαι διασκεδαστική. Και πιστέψτε με, αλήθεια... είμαι διασκεδαστική.

Πολλές φορές έχω γίνει καραγκιόζης για χάρη της κόρης μου, πολλές φορές έχω κάνει ανοησίες και ανοησίες αλλά όσο γκρινιάζει για τη βαρεμάρα της, τόσο θέλω να βουλώσω τα αυτιά μου και απλά να ανακατέψω το φαγάκι μου στην κατσαρόλα. Η μαγειρική με ηρεμεί... αλλά αν έχεις ένα 7χρονο πάνω από το κεφάλι σου να σε ζαλίζει και να κλαίει και να χτυπιέται... που «δεν έχει φίλους», «που δεν έχει αδέρφια», «που δεν έχει τι να κάνει» και άλλα τέτοια δεν μπορώ να την απολαύσω.

Πώς να γίνεις μια αστεία μαμά

Πώς μπορείς όμως από μια μαμά χωρίς κέφι, ζωντάνια και χαρά να γίνεις αυτή η τρελή μαμά που τσαλακώνει την εικόνα της, κάνοντας μπούρδες μαζί με το μικρό της; Πώς μπορείς να αποβάλλεις αυτά τα «νεύρα» από μέσα σου;

Σκεφτείτε τι θα θέλατε εσείς ως παιδί

Ό,τι και αν νιώθετε κακά τα ψέματα, η δική σας νευρικότητα και ο δικός σας αρνητισμός, θα πυρπολήσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Κοιτάξτε το στα μάτια, κανακέψτε το και εξηγήστε του ότι θέλετε για 10 λεπτά να ηρεμήσετε. Έπειτα θα κάνετε μαζί κάτι διασκεδαστικό. Αν σας ηρεμεί η μουσική, βάλτε τη στη διαπασών και χορέψτε μαζί.

Παίξτε κυνηγητό και κρυφτό στο σπίτι

Μπορεί να βαριέστε αλλά αμέσως η διάθεσή σας θα φτιάξει μόλις αρχίσετε να παίζετε αυτό το παιχνίδι. Τουλάχιστον με εμένα αυτό συμβαίνει. Ενώ το μικρό σας θα πασχίζει να κρυφτεί καλά στο σπίτι ώστε να μην το βρείτε εσείς να επιλέγετε κρυψώνες που θα κρύβουν πχ. μόνο το κεφάλι σας ή κρυψώνες που θα δείχνουν τα πόδια σας.

Αφήστε τα να σας βοηθήσουν σε ό,τι κάνετε

Τα παιδιά θέλουν περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο στον κόσμο να σας μοιάσουν. Πολλές φορές, όταν καθαρίζω το σπίτι δίνω ένα ξεσκονόπανο στην κόρη μου να με βοηθήσει. Επίσης, την αφήνω να ζυμώνει τον κιμά όταν φτιάχνω μπιφτέκια ή γιουβαρλάκια και να ρίχνει το γάλα και το αλεύρι όταν φτιάχνω γλυκά. Μην διαλέξετε δύσκολες συνταγές και μην αφήνετε τα παιδιά να ασχολούνται με πράγματα που σας κάνουν να νευριάζετε, γιατί από αστεία μαμά θα καταλήξετε να γίνετε ξανά η νευριασμένη μαμά.

Ξέρω πώς το να είσαι μια αστεία και διασκεδαστική μαμά δεν είναι εύκολο. Ειδικά όταν το πρόγραμμα από την καθημερινότητα είναι βεβαρημένο. Συνήθως μετά από μια κουραστική μέρα η ένταση και τα νεύρα είναι αυτά που νιώθουμε και κάπου εκεί πάντα ξεχνάμε να είμαστε διασκεδαστικές και χαρούμενες, αυτό που θέλουν δηλαδή τα παιδιά μας, από εμάς. Κάθε φορά που νιώθετε έτσι, να θυμάστε ότι η διασκέδαση είναι «απλή!».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved