Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αντιμετωπίσουν τους τσακωμούς

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας γονιός για το παιδί του είναι να το βοηθήσει να αναπτύξει αυτογνωσία.

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αντιμετωπίσουν τους τσακωμούς

Σύμφωνα με τον Christopher A. Brown υπεύθυνο του National Fatherhood Initiative, κάθε φορά που τα παιδιά του τσακώνονταν με τη μαμά τους, την αδελφή, τον καλύτερο φίλο τους, το δάσκαλο, τον προπονητή τους, επιχειρούσε να επικεντρωθεί σε ζητήματα που τους βοηθούσαν να καταλάβουν και να κατανοήσουν το λόγο της έκρηξής τους. Όπως εξηγεί, συνήθως οι άνθρωποι εστιάζουν στις ενέργειες και τη στάση που τηρούν οι άλλοι κατά τη σύγκρουση και όχι στη δική τους.

«Είναι πιο εύκολο και πιο βολικό να φταίει το άλλο πρόσωπο στη δημιουργία και τη διατήρηση των συγκρούσεων», αναφέρει ο Christopher A. Brown. Ετσι, αποφάσισε να αντιστρέψει τα πράγματα και να θέτει στα παιδιά του τα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Ποιος ήταν ο ρόλος σου στη δημιουργία αυτής της σύγκρουσης;
2. Μήπως ο τρόπος που ενήργησες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης αντιπροσωπεύει το είδος του ατόμου που θέλεις να είσαι;
3. Οι αποφάσεις που πήρες κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, σε ικανοποιούν;
4. Αν έβλεπες κάποιον άλλο να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που εσύ συμπεριφέρθηκες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, τι θα σκεφτόσουν;

Ο Christopher A. Brown δηλώνει εντυπωσιασμένος από τον τρόπο που αυτές οι ερωτήσεις βοήθησαν τα παιδιά του να αποκτήσουν εικόνα για το ποιοι είναι και τι θέλουν να γίνουν. Τους έδωσε τη δυνατότητα, όπως είπε, να δουν από απόσταση και με αντικειμενικότητα την κατάσταση και να συνειδητοποιήσουν ότι, ανεξάρτητα από το τι το λέει ή κάνει το άλλο πρόσωπο, έχουν τη δύναμη να τερματίσουν τη σύγκρουση ή απλά να το βάλουν στα πόδια.

Η αυτογνωσία βοηθάει τα παιδιά να γνωρίζουν τις δυνατότητες τους, να ζυγίζουν τις δυνάμεις τους και να μπορούν να αξιολογούν τις περιστάσεις. Ενισχύστε την.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved