Πότε ανοίγουμε τα δώρα τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά;

Πότε έρχεται στο σπίτι σας ο Άγιος Βασίλης;

Μαργαρίτα Νικολάου
Πότε ανοίγουμε τα δώρα τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά;
Bigstock

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος γιορτών και μαγείας. Τα παιδιά περιμένουν πώς και πώς να στείλουν το γράμμα τους στον Άγιο Βασίλη, να τον ενημερώσουν για τα καμώματά τους, να απολογηθούν για κάθε «κακή» τους συμπεριφορά και φυσικά να ζητήσουν το δώρο που λαχταρούν να αφήσει κάτω από το δέντρο.

Πότε όμως αφήνουμε τα δώρα κάτω από το δέντρο; Πότε έρχεται ο Άγιος Βασίλης;

Οι περισσότερες οικογένειες στον κόσμο, ανοίγουν τα δώρα τους το πρωί των Χριστουγέννων σε αντίθεση με την χώρα μας που ο Άγιος Βασίλης τους επισκέπτεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο στις οποίες οι οικογένειες ανοίγουν τα δώρα τους τα Χριστούγεννα. Μερικές ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες οι οικογένειες ξετυλίγουν τα δώρα τους στις 24 Δεκεμβρίου είναι η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σουηδία και Ελβετία.

agios-vasilis-akriba-dora.jpg

Γιατί 24 Δεκεμβρίου;

Γιατί πολλοί στις χώρες αυτές δεν ανοίγουν τα δώρα τους την ίδια ώρα. Κάποιοι περιμένουν να έρθει το πρωί της 25ης Δεκεμβρίου για να ανοίξουν δώρα ενώ άλλοι ξετυλίγουν τα δώρα τους μετά το δείπνο την παραμονή ή τα μεσάνυχτα.

Η ιστορία των χριστουγεννιάτικων δώρων

Όπως αναφέρεται και στη wikipedia, η προσφορά των δώρων ήταν γενικά μια αρχαία παράδοση που συνδέθηκε με τη χριστιανική γιορτή των Χριστουγέννων.

Στην αρχαία Ρώμη, η προσφορά δώρων μπορεί να γινόταν κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο τον Δεκέμβριο, το οποίο γιορταζόταν κατά τη διάρκεια της εορτής Σατουρνάλια.

Καθώς ο Χριστιανισμός γινόταν ολοένα και πιο διαδεδομένος στα ρωμαϊκά εδάφη, το έθιμο της προσφοράς δώρων εμφανιζόταν την Πρωτοχρονιά. Γύρω στο 336 μ.Χ., η ημερομηνία της 25ης Δεκεμβρίου φαίνεται να καθιερώθηκε ως η ημέρα της γέννησης του Ιησού και η παράδοση της προσφοράς δώρων συνδέθηκε με την ιστορία των Βιβλικών Μάγων που έδιναν δώρα στο Θείο Βρέφος, όπου μαζί με μια άλλη ιστορία, αυτή του Αγίου Νικολάου, ενός χριστιανού επισκόπου και δωρητή του 4ου αιώνα, έγινε σιγά-σιγά μέρος των εορτασμών των Χριστουγέννων σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε άλλες χριστιανικές χώρες, η πρακτική της δωρεάς συμβαίνει νωρίς στην Έλευση, την Ημέρα του Αγίου Νικολάου.

Η ανταλλαγή των δώρων σήμερα

Οι περισσότεροι γονείς είτε αφήσουν τα δώρα τα Χριστούγεννα, είτε την Πρωτοχρονιά, ακολουθούν μια σειρά από βήματα:

  • φτιάχνουν μπισκότα με τα παιδιά τους για τον Άγιο Βασίλη
  • αφήνουν δίπλα στο τζάκι (αν υπάρχει στο σπίτι) ή δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο ένα πιάτο με μπισκότα, κουραμπιέδες ή μελομακάρονα και ένα ποτήρι γάλα
  • γράφουν ευχαριστήριο γράμμα στον Άγιο Βασίλη για να το βρει όταν φτάσει
  • τα παιδιά κοιμούνται νωρίς για να πάει στο σπίτι ο Άγιος Βασίλης
  • απαγορεύεται τα παιδιά να ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα για να μην τρομάξει ο Άγιος Βασίλης και φύγει

Πότε να ανοίξουν τα δώρα τα παιδιά σας;

Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται και τόσο για τη μέρα που θα ανοίξουν τα δώρα τους. Το μόνο που θέλουν είναι απλά να βρουν δώρα κάτω από το δέντρο. Γι' αυτό είναι στο δικό σας χέρι το πότε θα έρθει ο Άγιος Βασίλης στο σπίτι σας. Μπορείτε να ακολουθήσετε το παράδειγμα άλλων χωρών ή απλά να περιμένετε την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, παρατείνοντας την αγωνία τους.

Διαβάστε περισσότερα χριστουγεννιάτικα άρθρα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε

xristougenniatiko-afieroma-(2).jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved