Γιατί η τιμωρία στο παιδί δεν λειτουργεί

Η τιμωρία δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να νουθετήσετε το παιδί.

Γιατί η τιμωρία στο παιδί δεν λειτουργεί

Μαμά μαλώνει την κόρη της υψώνοντας το δάχτυλο του χεριού της.

Bigstock

Πρέπει αφήνετε τα παιδιά να κάνουν ό,τι θέλουν; Προφανώς και όχι.

Εκείνο όμως που χρειάζονται τα παιδιά δεν είναι τιμωρία αλλά καθοδήγηση.

Τιμωρία vs Πειθαρχία

Η τιμωρία και η πειθαρχία έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ συχνά ως εναλλάξιμοι όροι, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολικά αντίθετα. Η τιμωρία προκαλεί σκόπιμη βλάβη ή με άλλα λόγια, είναι η επιβολή ποινής ως αντίποινα για ένα αδίκημα. Η πειθαρχία από την άλλη, διδάσκει και κατευθύνει το παιδί να κατανοήσει και να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του.

Έχουν γίνει τόσες πολλές έρευνες για να αποδειχθεί ότι η τιμωρία δεν είναι αποτελεσματική μακροπρόθεσμα (Markhams 2014, Psychology Today). Από όλες τις μελέτες υπάρχουν βασικοί λόγοι για τους οποίους η τιμωρία δεν φαίνεται να φέρνει μακροπρόθεσμη αλλαγή.

somatiki-timoria.jpg

Μαμά επιπλήττει την μικρή της κόρη. Το κορίτσι κάθεται σε ένα έπιπλο και σκουπίζει τα δάκρυά του.

Γιατί η τιμωρία δεν λειτουργεί

  • Όταν τιμωρείτε το παιδί, επικεντρώνεται σε αυτό που του συμβαίνει παρά σε αυτό που έκανε κι ήταν λάθος. Γίνεται εγωιστής δεν αναπτύσσει ενσυναίσθηση.
  • Η τιμωρία στην πραγματικότητα ενθαρρύνει τα παιδιά να λένε ψέματα και να αποφεύγουν την τιμωρία αντί να αποφεύγουν τη συμπεριφορά που οδηγεί στη επιβολή τιμωρίας.
  • Έχετε την τάση να αυξάνετε συνεχώς τις τιμωρίες για να τις κάνετε να λειτουργήσουν ή απλά για να ελέγξετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Συνήθως, αυτό που λειτούργησε για λίγο, θα σταματήσει να λειτουργεί και πρέπει να συνεχίσετε να αυξάνετε τις απειλές.
  • Η τιμωρία κάνει το παιδί να νιώθει άσχημα για τον εαυτό του και όχι για αυτό που έκανε. Αν ένα παιδί βλέπει τον εαυτό του ως «κακό» άτομο, είναι λογικό να κάνει «κακά» πράγματα.
  • Τα παιδιά δεν μαθαίνουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη συμπεριφορά τους. Βλέπουν τη συμπεριφορά τους να καθοδηγείται από κάποιον άλλο και έχουν την την τάση να κατηγορούν τους άλλους για αυτό που έκαναν.
  • Η τιμωρία δεν βοηθά το παιδί να μάθει να εκφράζει τα συναισθήματά του, συνθλίβει τις ανάγκες του και στέλνει το μήνυμα ότι τα συναισθήματά του δεν είναι σημαντικά.
  • Η τιμωρία, ακόμα και το time out ή η αφαίρεση προνομίων, βλάπτουν τη σχέση με το παιδί μας. Όταν τα παιδιά αισθάνονται αποκομμένα από τους γονείς τους, το κίνητρό τους να ευχαριστήσουν τους γονείς τους έχει χαθεί.
  • Ως γονείς προσπαθείτε να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να βοηθήσετε τα παιδιά να μεγαλώσουν και να εξελιχθούν σε «καλούς» ανθρώπους.
paidi-kai-timoria.jpg

Μαμά μαλώνει την κόρη της

Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε σε έναν κόσμο όπου η τιμωρία ήταν πάντα ο κύριος τρόπος ελέγχου της συμπεριφοράς. Το πρόβλημα είναι ότι αν θέλουμε πραγματικά τα παιδιά να αναπτύξουν μια ηθική συνείδηση ​​και να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους, η τιμωρία απλά δεν λειτουργεί. Πρέπει να πειθαρχήσουμε τα παιδιά με την πραγματική έννοια της λέξης.

Πρέπει να συνεργαστούμε μαζί τους και όχι να τους προκαλούμε φόβο…

Με πληροφορίες από το thetherapistparent.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved