Πώς να βάλετε όρια στα παιδιά χωρίς τιμωρία

Τα όρια είναι απαραίτητα στα παιδιά, όμως πολλοί γονείς δυσκολεύονται να τα τηρήσουν.

Πώς να βάλετε όρια στα παιδιά χωρίς τιμωρία
pexels.com

Οι περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται πώς να επιβάλουν όρια στο παιδί χωρίς τιμωρία.

Υπάρχει τρόπος;

Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν ορίζετε ένα όριο και το παιδί σας δεν το αποδέχεται, υπάρχει λόγος. Με άλλα λόγια, αγνοεί το όριο που έχετε θέσει και προσπαθεί με τον τρόπο του να σας πει ότι χρειάζεται βοήθεια.

Από την πλευρά σας συχνά καταφεύγετε στην τιμωρία, για να συνετιστεί και να αξιολογήσει την συμπεριφορά του.

Όμως, η τιμωρία δεν αντιμετωπίζει την αιτία της κακής συμπεριφοράς, επομένως δεν αποτρέπει μελλοντικά επεισόδια. Δεδομένου ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο τα παιδιά επιλέγουν να κάνουν αυτό που θέλετε - σε αντίθεση με αυτό που θέλουν - είναι ότι ελπίζουν να σας ευχαριστήσουν, η τιμωρία σίγουρα δεν είναι η λύση.

Ευτυχώς, η τιμωρία δεν είναι ο μόνος τρόπος για να πείσετε τα παιδιά να μην ξεπερνούν τα όρια .Ας δούμε μερικούς από αυτούς:

oria kai timoria

Συναισθηματικές ανάγκες παιδιού

Αναγνωρίστε τα συναισθήματα ή τις επιθυμίες πίσω από τη συμπεριφορά του παιδιού σας . Ακούστε τι έχει να σας πει και δείξτε του ότι θέλετε να το βοηθήσετε με αυτό που το ενοχλεί.

Στηρίξτε το

Πείτε στο παιδί σας τι θέλει να κάνει: « Πέσμου τι θέλεις να κάνεις, κι εγώ θα σε βοηθήσω».

Διδάξτε την κατάλληλη συμπεριφορά με θετική διάθεση

Εάν το παιδί σας δεν γνωρίζει την κατάλληλη συμπεριφορά, βοηθήστε το να τη μάθει. Εάν ξέρει, αλλά δεν θα το κάνει, τότε βοηθήστε το εξηγώντας του με απλό και κατανοητό τρόπο γιατί δεν πρέπει να ξεπερνά τα όρια.

Ορίστε όρια με ενσυναίσθηση

Θέλετε το παιδί σας να αποδεχτεί τα όριά σας; Δηλώστε τα καθαρά, ευγενικά και κατανοώντας τι αισθάνεται το παιδί σας. Ξέρει ότι δεν θα πάρει ό, τι θέλει, αλλά τουλάχιστον πρέπει να αισθάνεται ότι το καταλαβαίνετε.

Ασφάλεια

Όσο περισσότερη ασφάλεια νιώθει το παιδί , τόσο πιο εύκολα θα σας δείξει τι πραγματικά αισθάνεται και τι «κρύβεται» κάτω από το θυμό.

Πάνω απ 'όλα, προστατεύστε τη σχέση

Τα παιδιά σας αγαπούν και σας εμπιστεύονται . Όμως έχουν ανάγκη την αγκαλιά σας για να αισθάνονται κοντά σας σε καθημερινή βάση . Αν το παιδί σας δεν συνεργάζεται θα πρέπει να δουλέψετε τη σχέση σας.

Πηγή: psychologytoday.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved