Μήπως απειλείτε συχνά το παιδί σας;

Οι απειλές δεν συνετίζουν το παιδί. 

Μήπως απειλείτε συχνά το παιδί σας;
Bigstock

Δεν είναι ασυνήθιστο ορισμένοι γονείς να χρησιμοποιούν απειλές προκειμένου να συμμορφωθεί το παιδί στις υποδείξεις τους.

Όταν είναι μικρό σε ηλικία, οι απειλές μπορεί να φαίνεται ότι λειτουργούν. Ωστόσο, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια ψεύτικη αίσθηση εξουσίας. Στην πραγματικότητα, οι απειλές προκαλούν φόβο στα παιδιά και τα επηρεάζουν στον τρόπο που συμπεριφέρονται.

Συνέπειες της χρήσης απειλών στα παιδιά

Ποιες πραγματικές συνέπειες μπορεί να έχει η χρήση απειλών στην ψυχολογία των παιδιών; Ένας αριθμός διαφορετικών μελετών δείχνει ότι προκαλούν συναισθηματική αποστασιοποίηση και επηρεάζουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού.

Επίσης:

Προκαλούν άγχος

Το άγχος που μπορεί να προκαλέσει μια απειλή θα επηρεάσει τον χαρακτήρα ενός παιδιού καθώς και την προσωπικότητά του.

somatiki-timoria.jpg

Δεν καλλιεργούν την ευθύνη

Στην πραγματικότητα, το μόνο που θα μάθει ένα παιδί με τις επιπλήξεις και τις απειλές είναι να αποφεύγει την τιμωρία. Με άλλα λόγια, οι απειλές δεν διδάσκουν το παιδί να είναι υπεύθυνο.

Ενισχύουν την επιθετικότητα

Κάθε φορά που λέτε « αν το τολμήσεις να …» , αλλάζει όχι μόνο το ύφος σας αλλά και η στάση του σώματός σας. Το παιδί υιοθετεί αυτή τη συμπεριφορά επηρεάζοντας τις μελλοντικές του σχέσεις.

Κενές απειλές

Ένα άλλο μειονέκτημα της διαπαιδαγώγησης με απειλές είναι ότι η αναγγελθείσα τιμωρία τηρείται σπάνια.

Oi απειλές μπορεί να λειτουργούν στην αρχή αλλά με τον καιρό, μόλις το παιδί συνειδητοποιήσει ότι δεν πραγματοποιούνται, παύει να τις υπολογίζει και ως τακτική γίνεται αναποτελεσματική.

Οι γονείς πρέπει να θέτουν μακροπρόθεσμους στόχους και να δουλεύουν γι΄αυτούς με μεθοδικότητα.

Το ύφος και ο τόνος της φωνής παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο όταν ζητάτε από το παιδί να κάνει κάτι, οτιδήποτε είναι αυτό: από το να πλύνει τα δόντια του μέχρι να διαβάσει στο δωμάτιό του.

paidi-kai-timoria.jpg

Αντιμετώπιση προβλημάτων

Η σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού βασίζεται στην επίλυση προβλημάτων και όχι στη δημιουργία τους. Γι' αυτό πρέπει να του δώσετε λύσεις στα προβλήματά του, όσο μικρά κι αν είναι, αποφεύγοντας τις συγκρούσεις πόσο μάλλον να το επιπλήττετε.

Συνέπειες και όχι απειλές

Πολλοί ειδικοί στην προσχολική εκπαίδευση προτείνουν να μιλάτε στα παιδιά για συνέπειες και όχι για απειλές. « Αν δεν βουρτσίσεις τα δόντια σου, το στόμα σου θα μυρίζει άσχημα», « Αν δεν κάνεις τα μαθήματά σου, δεν θα έχεις χρόνο να παίξεις με τους φίλους σου ». Με αυτό τον τρόπο μαθαίνει τις συνέπειες των πράξεων του και επιλέγει πώς θα τις διαχειριστεί.

Με πληροφορίες από το exploringyourmind.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved