Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να ξεπεράσουν τις φοβίες τους για τα ζουζούνια και τα έντομα

Βοηθήστε το παιδί να ξεπεράσει τους φόβους για τα ζωύφια και τα έντομα.

Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να ξεπεράσουν τις φοβίες τους για τα ζουζούνια και τα έντομα
Bigstock

«Μαμά, είναι μια αράχνη στο δωμάτιό μου»

«Νομίζω ότι κάτι έχω στα μαλλιά μου! Βγάλτο, βγάλτο, βγαλτόοοο»

«Βοήθεια!!!! Ένα ζουζούνι στην πόρτα του δωματίου μου!!!»

Ο φόβος για τα ζουζούνια είναι κάτι που έχουν συνήθως όλα τα παιδιά. Μάλιστα πολλές φορές γίνεται και θέμα συζήτησης ανάμεσα σε ομάδες γονέων και φυσικά μπορεί το βρει κανείς και ως ερώτηση στις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο.

Γιατί όμως τα παιδιά φοβούνται τα ζουζούνια και κάθε λογής έντομο;

Ο φόβος ή το να φοβάσαι κάτι, είναι στην πραγματικότητα μια αντίδραση που πρέπει να έχουν όλοι οι άνθρωποι. Μας προστατεύει από επικίνδυνες καταστάσεις που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε τραυματισμό ή κάτι χειρότερο. Ορισμένα ζωύφια μπορούν σίγουρα να προκαλέσουν πόνο ή κάτι άλλο πιο σοβαρό, όπως αλλεργία, εξάνθημα, δηλητηρίαση. Στην πραγματικότητα, τα έντομα (όπως τα κουνούπια και τα τσιμπούρια) αρρωσταίνουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Αλλά δεν είναι όλα τα έντομα «κακά» ή επικίνδυνα. Υπάρχουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο διαφορετικοί τύποι εντόμων που έχουν εντοπιστεί και η πλειονότητα αυτών (>90%) θεωρούνται καλά ή «ουδέτερα». Τα έντομα είναι σημαντικά για τον πλανήτη μας και την επιβίωσή μας. Επικονιάζουν τα φυτά, διασπούν την οργανική ύλη και αποτελούν σημαντική πηγή τροφής για τα ζώα και τον άνθρωπο.

Εάν τα περισσότερα έντομα όμως είναι καλά, γιατί τα παιδιά και πολλοί ενήλικες εξακολουθούν να τα φοβούνται τόσο πολύ; Ίσως επειδή τα έντομα είναι τόσο διαφορετικά από τους ανθρώπους. Σέρνονται, πετάνε, βουίζουν. Φαίνονται περίεργα και συμπεριφέρονται περίεργα. Σε πολλά παιδιά λοιπόν δεν αρέσει αυτό που δεν μπορούν να καταλαβαίνουν. Επίσης κάποια παιδιά εμφανίζουν φόβο για τα ζουζούνια και τα έντομα μετά από μια αρνητική εμπειρία όπως το τσίμπημα από σφήκα.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που τα παιδιά φοβούνται, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι ο φόβος για τα ζωύφια είναι πολύ συνηθισμένος στα παιδιά, οπότε αν το παιδί σας τα φοβάται είναι πολύ φυσιολογικό!

Πώς θα μεγαλώσετε ένα παιδί που θα αγαπά τα ζωύφια

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα παιδιά να ξεπεράσουν το φόβο τους για τα ζωύφια, αλλά είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι δεν υπάρχει γρήγορος τρόπος για να το καταφέρετε αυτό.

Θα χρειαστεί χρόνος έως ότου ο φόβος του παιδιού σας μετατραπεί σε περιέργεια και απορία. Ως γονείς θα πρέπει να είστε υπομονετικοί και επίμονοι. Ο κόσμος των ζωυφίων είναι μαγικός και πρέπει να είναι σημαντικό μέρος κάθε παιδικής ηλικίας.

Παρακάτω ακολουθούν μερικοί τρόποι που μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεπεράσει το παιδί σας τον φόβο του και να γοητευτεί από τον κόσμο των ζουζουνιών.

  • Να έχετε ήρεμη και περίεργη συμπεριφορά όταν βλέπετε κάποιο έντομο ή ζουζούνι

Αν εσείς τρομάζετε όταν εμφανίζεται ένα ζουζούνι ή ένα έντομο στο σπίτι σας, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσετε αυτή τη συμπεριφορά και στο παιδί σας. Υιοθετήστε μια ήρεμη αντίδραση όταν βλέπετε ένα ζουζούνι και ζητήστε από το παιδί σας να κάνει το ίδιο.

  • Μάθετε για τον συναρπαστικό κόσμο των ζουζουνιών με το παιδί σας

Υπάρχουν πολλά βιβλία που μιλούν για πολλά ζουζούνια και έντομα. Αυτά ίσως να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο τους.

  • Βρείτε θετικά στοιχεία στα ζωύφια

Τι κάνει μια αράχνη όμορφη; Πόσο ελαφρύ έιναι ένα μυρμήγκι; Βρείτε θετικά στοιχεία στα ζωύφια και καλλιεργήστε την περιέργεια στα παιδιά σας γύρω από αυτά και την απορία.

  • Κάνετε κυνήγι ζουζουνιών

Ανακαλύψτε τον μαγικό κόσμο των αηδιαστικών εντόμων και ζουζουνιών, ψάχνοντας για αυτά στην αυλή, το πάρκο ή τον κήπο. Ψάξτε κάτω από πέτρες, επάνω στα δέντρα, τα λουλούδια και τα φυτά.

Το κυνήγι ζουζουνιών είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να δείξετε στο παιδί σας ποια ζωύφια είναι ασφαλή για να τα αγγίξετε και ποια ζωύφια μπορεί να δαγκώσουν ή να τσιμπήσουν.

Ζουζούνια που μπορούν με ασφάλεια να αγγίξουν τα παιδιά σας

  • Πυγολαμπίδες
  • Πασχαλίτσες
  • Αrmadillidum vulgare (ζουζούνια που κουλουριάζονται όταν τα αγγίξει κανείς)
  • Ακρίδες
  • Τζιτζίκια
  • Τριζόνια
  • Αλογάκια της παναγίτσας

Ζουζούνια που τα παιδιά δεν πρέπει να αγγίζουν

  • Μέλισσες
  • Αράχνες (μαύρες μεγάλες αράχνες)
  • Τσιμπούρια
  • Σφήκες

* Σε κάποια παιδιά αρέσει να χρησιμοποιούν και μεγεθυντικούς φακούς ή βάζα για να δουν από κοντά τα ζουζούνια τους.

με πληροφορίες από το backwoodsmama.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved