«Μαμά, φοβάμαι το σκοτάδι» - Αντιμετωπίστε τον φόβο του παιδιού

  • Πώς θα αντιμετωπίσετε τον φόβο στο σκοτάδι
  • 5 τρόποι για να διώξουν τον φόβο μια για πάντα
«Μαμά, φοβάμαι το σκοτάδι» - Αντιμετωπίστε τον φόβο του παιδιού

Τα παιδιά κάποια στιγμή στη ζωή τους, αρχίζουν να φοβούνται το σκοτάδι. Λίγο ο μπαμπούλας, λίγο τα φαντάσματα, λίγο οι δράκοι που κάνουν πάρτι κάτω από το κρεβάτι, δεν θέλει και πολύ το μικρό σας να αρχίσει να φαντάζεται ότι όλα αυτά θα εμφανιστούν στο δωμάτιό του, μόλις σβήσει το φως.

Πολλοί είναι οι γονείς που έρχονται αντιμέτωποι κατά τη νηπιακή ηλικία με τον φόβο για το σκοτάδι και η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουν να το διαχειριστούν.

Τι να μην κάνετε

fobamai to skotadi 2
  • Μην τρομάζετε περισσότερο τα παιδιά σας
  • Μην δείχνετε αδιαφορία για τον φόβο αυτό
  • Μην επιμένετε να δείχνει πυγμή και θάρρος μιας και τίποτε δεν υπάρχει στο δωμάτιο

Τα παιδιά είναι παιδιά και είναι φυσιολογικό να φοβούνται. Η δική σας δουλειά δεν είναι να μεγαλώσετε αυτόν τον φόβο, ούτε να δείξετε αδιαφορία. Θα πρέπει να δεχτείτε τον όποιο φόβο έχει το παιδί σας, να δώσετε τη δέουσα σημασία και φυσικά να φροντίσετε με κάθε δυνατό τρόπο να αποβάλει αυτόν τον φόβο.

Τρόποι να αντιμετωπίσετε τον φόβο στο σκοτάδι

fobamai to skotadi 3

"Μη φοβάσαι παιδί μου, η μανούλα είναι εδώ"

Σίγουρα για εσάς ο φόβος στο σκοτάδι είναι παράλογος, για το παιδί σας όμως, όχι. Είναι σημαντικό να σεβαστείτε τον φόβο που νιώθει και να μην το κοροϊδεύετε. Αφήστε το να σας μιλήσει, μιλήστε του για τους δικούς σας φόβους και αντί να πείτε "Τι αηδίες είναι αυτές"... πείτε καλύτερα "Η μανούλα είναι εδώ".

Ας γίνει η νύχτα... μέρα

Το παιδί που φοβάται το σκοτάδι χρειάζεται φως. Γι' αυτό ένα φωτάκι θα το βοηθήσει να νιώσει οικεία στο δωμάτιό του. Στο σκοτάδι, τα παιχνίδια και τα αντικείμενα που βρίσκονται στο δωμάτιο μεγεθύνονται και μοιάζουν με απειλητικές σκιές τεράτων, δράκων και κλεφτών. Το φως θα κάνει αυτά τα αντικείμενα και τα παιχνίδια ξανά οικεία, βοηθώντας το να κοιμηθεί χωρίς φόβο.

"Μαμά, διώξε τα τέρατα"

Η μανούλα είναι εδώ και φυσικά είναι η καλύτερη ανιχνευτής και διώκτης τεράτων. Μάλιστα, μια μαμά μπορεί να βρει τα τέρατα και φυσικά να τα απειλήσει και να τα διώξει. "Όποιοι δράκοι σκέφτονται να επισκεφθούν το δωμάτιο του παιδιού μου, θα πρέπει να περάσουν από το δικό μου δωμάτιο πρώτα, να τα πούμε ένα χεράκι!". Εντάξει... αυτή ίσως θα μπορούσε να ήταν μια φράση απειλητική για τα τέρατα, ώστε να δείξετε στο παιδί σας ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο του σπιτιού, όταν κοιμάται το μωρό σας.

Δείξτε στο παιδί σας την ομορφιά που κρύβει το σκοταδι

Ηρεμήστε το φοβισμένο σας παιδί, μιλώντας του για το σκοτάδι και κρατώντας το στην αγκαλιά σας. Πείτε του πόσο ηρεμεί εσάς τις ίδιες, πόσο σας αρέσουν οι σκιές και παίξτε μαζί του. Κάντε το παιδί να νιώσει όμορφα και οικεία με τη μαγεία του δειλινού. Σβήνετε τακτικά το φως στο σπίτι, όπως για παράδειγμα στο σαλόνι και δείτε ταινίες ή τραγουδήστε. Πείτε ενδιαφέρουσες ιστορίες για τα παιδικά σας χρόνια και μιλήστε για τα αστέρια και για την ηρεμία και τη γαλήνη που μπορεί να προσφέρει η νύχτα.

Μην ξεχνάτε: Μην το κάνετε ζήτημα και μην το αποπαίρνετε που φοβάται το σκοτάδι. Μην συζητάτε και αναλύετε τους φόβους γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να τους παγιώσετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved