Γιατί είναι σημαντικό να δείχνετε στα παιδιά ότι είστε περήφανοι γι΄αυτά

Τα παιδιά έχουν ανάγκη την επιβεβαίωση και τον έπαινό σας. 

Γιατί είναι σημαντικό να δείχνετε στα παιδιά ότι είστε περήφανοι γι΄αυτά
Bigstock

Πρόσφατα όταν ξύπνησα τον 11χρονο γιο μου για το σχολείο, το πρώτο πράγμα που μου είπε μόλις άνοιξε τα μάτια του ήταν: «Μπαμπά, θα είσαι τόσο περήφανος για μένα, πήρα άριστα στο τεστ».

Ήταν μια υπενθύμιση για μένα ότι τα παιδιά μου θέλουν να είμαι περήφανος για αυτά ως μπαμπάς τους. Έχουν ανάγκη την επιβεβαίωση και τον έπαινο από τους δύο γονείς τους. Κι είναι σημαντικό να τους τον δίνουμε τακτικά.

pragmata-gia-oikogeneia.jpg

Τρεις λόγοι που τα παιδιά έχουν ανάγκη να σας ακούνε ότι είστε περήφανοι γι΄αυτά:

Καλύπτουν μια πραγματική τους ανάγκη

Τα παιδιά λαχταρούν την αποδοχή και την έγκριση των άλλων και ιδιαίτερα των γονιών τους. Ο 11χρονος γιος μου ήθελε ειλικρινά να είμαι περήφανος για αυτόν και το κατόρθωμά του. Και ήθελε να το ακούσει από μένα, να το δει στο πρόσωπό μου.

Όταν τα παιδιά σας κάνουν καλή δουλειά σε κάτι ή προσπαθούν πολύ, η αναγνώριση και ο έπαινος θα τα παρακινήσει να συνεχίσουν την προσπάθεια. Μερικές φορές λέγοντας απλά στο παιδί σας «είμαι τόσο περήφανος για σένα» αρκεί για να τονώσετε την ψυχολογία του.

Πιστεύουν στον εαυτό τους

Η αυτοεκτίμηση ενός ατόμου διαμορφώνεται περισσότερο κατά τη διάρκεια της νεαρής ηλικίας. Ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που το εκτιμούν, μεγαλώνοντας αισθάνεται σιγουριά για τον εαυτό του κι έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Και σύμφωνα με τη συγγραφέα Ariadne Brill «ένα παιδί με μια υγιή δόση αυτοεκτίμησης έχει την καλύτερη άμυνα ενάντια στις προκλήσεις της ζωής».

poiotikos-xronos-me-oikogeneia.jpg

Νιώθουν την αγάπη σας

Ο γιος μου θέλει συχνά να μου δείξει πώς τα πάει στο σχολείο γιατί λαχταρά την έγκρισή μου. Έχω διαπιστώσει ότι όταν ξέρει ότι η μαμά και ο μπαμπάς είναι περήφανοι για αυτόν, νιώθει ότι τον αγαπούν. Ακόμα κι όταν απόδοσή του είναι μέτρια αλλά ξέρει ότι έδωσε τον καλύτερό του εαυτό, εξακολουθεί να επιθυμεί να επιβεβαιώσουμε την αγάπη μας αγκαλιάζοντάς τον και εκφράζοντας την περηφάνια μας για τις προσπάθειές του. Θέλει να ξέρει πώς ό,τι κι αν γίνει, η αγάπη μας γι' αυτόν είναι άνευ όρων.

Νομίζω ότι αυτό είναι τελικά που θέλει κάθε παιδί.

Πηγή: allprodad.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved