Έπαινος: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να επαινείτε τα παιδιά σύμφωνα με την επιστήμη

Πότε ο έπαινος είναι αποτελεσματικός.

Έπαινος: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να επαινείτε τα παιδιά σύμφωνα με την επιστήμη
Bigstock

Οι γονείς γνωρίζουν ότι ο έπαινος βοηθά τα παιδιά να νιώσουν καλά και κυρίως να πιστέψουν στον εαυτό τους.

Συχνά ωστόσο υπερβάλλουν και αυτό ενδέχεται να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για παράδειγμα ο διαρκής έπαινος μπορεί να περάσει το μήνυμα στο παιδί ότι πρέπει να παίρνει την έγκριση των γονιών του και να αποζητά την αποδοχή τους.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένας επιστημονικός τρόπος για να επαινείτε τα παιδιά και αυτός μπορεί να καθοδηγήσει τους γονείς να μάθουν τον «σωστό» τρόπο να το κάνουν, προς όφελος των παιδιών τους.

apeiles-kai-peitharxia-paidiou.jpg

Έπαινος και όχι επίπληξη

Σύμφωνα με το Research Addict, ο έπαινος είναι καλός όταν γίνεται με μέτρο και επικεντρώνεται στην προσπάθεια του παιδιού. Σύμφωνα με μια μελέτη, ο έπαινος πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται έναντι των επιπλήξεων καθώς μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες περιπτώσεις εκφοβισμού. Όπως προέκυψε από τα στοιχεία, όταν ένα παιδί επαινούνταν για την προσπάθεια κι όχι για τα λάθη του, είχε λιγότερη επιθετική σχέση.

Δύο τύποι επαίνου

Όπως αναφέρει το Understood, υπάρχει προσωπικός έπαινος και ο έπαινος που βασίζεται στην προσπάθεια.

Ο προσωπικός έπαινος είναι όταν επαινείτε ένα παιδί για τις φυσικές του ικανότητες και δεξιότητες. Αυτός ο τύπος είναι καλύτερος όταν προσπαθείτε να δείξετε στοργή στο παιδί σας.

Ο έπαινος που βασίζεται στην προσπάθεια είναι όταν το επαινείτε για την ενέργεια που κάνει. Αν πάρει καλούς βαθμούς σε ένα τεστ, επαινείτε το πόσο διάβασε για να τα καταφέρει.

kakomathimeno-paidi-1.jpg

Υπάρχει κακός έπαινος;

Πιθανόν να ακούγεται αντιφατικός, όμως όταν ο έπαινος είναι υπερβολικός μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο παιδί.

Χαρακτηριστικά το Parenting Science, αναφέρει ότι ο έπαινος μπορεί να υπονομεύσει τα κίνητρα ενός παιδιού, που σημαίνει ότι μπορεί να το κάνει να μην πιστεύει ότι χρειάζεται να εργαστεί σκληρά. Αυτό συμβαίνει όταν οι γονείς χρησιμοποιούν υπερβολικό προσωπικό έπαινο καλλιεργώντας στο παιδί την αίσθηση ότι δεν χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ, γιατί απλά είναι καλός.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι τροφοδοτεί τον ναρκισσισμό όταν ο έπαινος γίνεται χωρίς μέτρο.

Γενικά ο έπαινος που εστιάζει στην προσπάθεια θεωρείται ως ο «καλύτερος» έπαινος και σε αυτόν θα πρέπει να πρέπει να επικεντρωθείτε.

Πηγή: moms.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved