Πριν ασκήσεις κριτική στο παιδί σου, μάθε πώς θα το κάνεις σωστά

Ο τρόπος που ασκείς κριτική στο παιδί σου επηρεάζει την ψυχοσύνθεσή του.

Πριν ασκήσεις κριτική στο παιδί σου, μάθε πώς θα το κάνεις σωστά
Bigstock

«Όταν ένα άτομο πνίγεται, δεν είναι καλή στιγμή να του μάθεις να κολυμπά ή να επικρίνεις την απόδοσή του», λέει ο παιδοψυχολόγος Δρ. Haim Ginott.

Η συμβουλή του λοιπόν είναι να το βοηθήσεις να διορθώσει τη συμπεριφορά του και να αντιληφθεί τις πράξεις του.

Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό για να κριτικάρεις το παιδί με σωστό τρόπο;

simperifora-paidiou-5.jpg

Δώσε σαφείς οδηγίες

Φαντάσου το εξής: Ο γιος σου χοροπηδάει κρατώντας ένα μπουκάλι νερό και το ρίχνει κατά λάθος στον υπολογιστή σου. Μπορεί να μπεις στον πειρασμό να φωνάξεις: «Κοίτα τι έκανες! Γιατί δεν σταμάτησες να χοροπηδάς όταν σου το είπα;» Αντ 'αυτού καλό είναι να πεις: «Εντάξει, πιάσε μια πετσέτα, γρήγορα, παρακαλώ.».

Όταν επικρίνεις το παιδί, πρέπει να διατηρήσεις την αυτοκυριαρχία σου ώστε να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με ψυχραιμία και ηρεμία. «Σου είχα πει λίγα λεπτά νωρίτερα να μην παίζεις με το νερό δίπλα στον υπολογιστή μου. Αυτός είναι ο λόγος που τέτοια παιχνίδια τα αποφεύγουμε μέσα στο σπίτι.

Απέφυγε τους χαρακτηρισμούς

Όταν είσαι εκνευρισμένη, βιάζεσαι ή σκέφτεσαι κάτι άλλο σου είναι εύκολο να μιλήσεις με έντονο ύφος στο παιδί σου. «Είσαι τόσο αργός», « Είσαι τεμπέλης», «Δεν έχεις μυαλό;» είναι μερικές μόνο φράσεις που χρησιμοποιείς, βάζοντάς του άθελά σου μια ταμπέλα. Απέφυγε τις προσωπικές επιθέσεις και δώσε σαφείς οδηγίες: «Βάλε τα παπούτσια σου και πάρε ό,τι βιβλία χρειάζεσαι, παρακαλώ. Θα είμαι στο αυτοκίνητο».

paidi-simperifora.jpg

Μην ανατρέχεις στο παρελθόν

Μην προβλέπεις το μέλλον και μην ανατρέχεις στο παρελθόν . «Πώς μπορώ να σε εμπιστευτώ να καθαρίσεις το δωμάτιό σου χωρίς να στέκομαι στην πόρτα σου και να κοιτάζω; Δεν τα κατάφερες ποτέ στο παρελθόν». Φράση όπως αυτή μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχολογία του παιδιού και σίγουρα δεν το βοηθά να μάθει καλύτερους τρόπους.

Άκουσέ το

Πρέπει να εμπλακεί το παιδί στην επίλυση προβλημάτων που το αφορά. Αν διαφωνείς με τον χρόνο που περνά μπροστά στην οθόνη, μπορείς να του πεις : «Έχουμε ένα πρόβλημα. Δεν μου αρέσει να διαφωνώ για τον χρόνο οθόνης. Πες μου τι προτείνεις για να βρούμε τη μέση λύση, τις προτεινόμενες λύσεις σας για να αποφύγετε αυτό.»

kanei-na-diorthonoume-ti-simperifora-ton-paidion-1.jpg

Απέφυγε τον σαρκασμό ή τον χλευασμό

Στόχος σου πρέπει να είναι να δώσεις ένα παράδειγμα για το πώς να επικοινωνείς μαζί του διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο. Μπορείς να είσαι σταθερή και ευγενική.

Η σωστή κριτική μπορεί να βοηθήσει το παιδί ν΄ανθίσει και να διαμορφώσει μια υγιή προσωπικότητα.

Πηγή: allprodad.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved