Γιατί κάποια παιδιά αντιδρούν υπερβολικά στην κριτική

Τι συμβαίνει όταν κάποια παιδιά είναι υπερευαίσθητα στην κριτική;

Γιατί κάποια παιδιά αντιδρούν υπερβολικά στην κριτική
Bigstock

Ακόμη και το πιο ασήμαντο σχόλιο μπορεί να φαίνεται συντριπτικό όταν τα παιδιά προσπαθούν να χτίσουν νέες δεξιότητες. Φανταστείτε ότι είστε ένα παιδί που επιλέγει πρώτη φορά μόνο του τι ρούχα να φορέσει.

Και όταν περήφανο τα δείχνει σε κάποιον, εκείνος του λέει: «Ίσως όχι αυτό το πουκάμισο με αυτό το παντελόνι». Αλλά το μόνο που ακούει το παιδί είναι: «Δεν είσαι καλός στο να διαλέγεις όνος σου ρούχα».

Τα παιδιά αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Αυτό περιλαμβάνει την εκμάθηση πώς να χειρίζονται την κριτική. Μερικά παιδιά χρειάζονται απλώς περισσότερο χρόνο για να μάθουν πώς να ανταποκρίνονται στην άσχημη κριτική. Αλλά μερικά παιδιά συνεχίζουν να δυσκολεύονται και στην ενήλικη ζωή τους.

Τα παιδιά είναι πιθανό να αντιδράσουν υπερβολικά όταν είναι πεινασμένα ή κουρασμένα ή όταν δοκιμάζουν μια νέα δεξιότητα.

Τείνουν επίσης να αντιδρούν υπερβολικά όταν κάποιος αμφισβητεί τις επιλογές που κάνουν. Για παράδειγμα, επιλογές που αφορούν το πώς φαίνονται ή με ποιον είναι φίλοι. Ειδικά στην εφηβεία, τα παιδιά παρεξηγούνται αμέσως με μια αρνητική κριτική, και οι αντιδράσεις τους συχνά είναι δραματικές.

Είναι επίσης σύνηθες για τα παιδιά να περνούν φάσεις που θέλουν τα πάντα να τους λέτε ότι τα κάνουν τέλεια. Αν το παιδί ζωγραφίσει μια κάμπια και εσείς του πείτε ότι νομίζατε ότι είναι μπαλόνι, εκείνο θα νιώσει ανεπαρκές και θα θυμώσει επειδή θα έχει νιώσει ματαίωση από το σχόλιο αυτό.

Υπάρχει ένας άλλος λόγος που τα παιδιά αντιδρούν υπερβολικά στην κριτική

Μπορεί να έχουν πρόβλημα με τον αυτοέλεγχο, τις κοινωνικές δεξιότητες ή τη διαχείριση των συναισθημάτων και των ορίων.

Τα παιδιά μπορεί επίσης να είναι υπερευαίσθητα όταν παλεύουν με μια δεξιότητα. Φαίνεται να αντιδρούν υπερβολικά όταν σχολιάζετε κάτι που σχετίζεται με την ανάγνωση ή τη γραφή; Αν ναι, αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξετε. Ίσως δυσκολεύονται με αυτές τις συγκεκριμένες δεξιότητες.

Ή μπορεί να είναι απογοητευμένα με το σχολείο γενικά. Ακόμη και η πιο ήπια κριτική μπορεί να φανεί σκληρή για εκείνα, για αυτό πρέπει ο τρόπος μας να είναι πάντα υποστηρικτικός, και να προσέχουμε μην πληγώσουν τα λόγια μας την καρδούλα του, γιατί η συναισθηματική ασφάλεια είναι συνυφασμένη με τα χαρούμενα παιδιά.

Με πληροφορίες από: understood.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved