Ξεσπάσματα νηπίου: 6 πράγματα που δεν πρέπει να λέτε όταν είναι θυμωμένο

  • Τι δεν πρέπει να λέτε σε ένα θυμωμένο νήπιο.
  • Τα ξεσπάσματα νηπίου θέλουν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης και σίγουρα όχι φωνές.
Ξεσπάσματα νηπίου: 6 πράγματα που δεν πρέπει να λέτε όταν είναι θυμωμένο

Τα ξεπάσματα του νηπίου είναι συχνά και όχι κατ΄ανάγκη για σοβαρό λόγο.

Προετοιμάζεστε ότι πλησιάζουν, κοιτάζοντας απλά τις εκφράσεις του προσώπου του. Σφιγμένα χείλη, μάτια έτοιμα να πλημμυρίζουν από δάκρυα, φρύδια σε μια νοητή γραμμή.
Και το αναπόφευκτο δεν αργεί να συμβεί: φωνές, κλάματα, αναφιλητά ακόμα και στα πατώματα μπορεί να πέσει.

Ναι, οι εκρήξεις θυμού είναι δύσκολες. Υπάρχουν φορές που θα κάνατε τα πάντα για να ηρεμήσει το παιδί σας όμως πρέπει να δείξετε αυτοσυγκράτηση και κυρίως να αποφύγετε τα πείτε στο νήπιο παιδί σας, τα εξής πράγματα:

ksespasmata nipiou

«Με τρελαίνεις!»

Στα παιδιά, γενικά, πρέπει να δίνετε το παράδειγμα. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι. Με τον καιρό, θα μάθουν να κάνουν το ίδιο. Παράλληλα, διατηρώντας την ψυχραιμία σας αποφεύγετε να πείτε εκφράσεις που ίσως έχουν μόνιμο αντίκτυπο στα παιδιά σας. Προφανώς δεν θέλετε να πιστεύουν ότι έχουν την ικανότητα να σας βγάζουν εκτός εαυτού.

«Αν δεν σταματήσεις, θα πετάξω το αγαπημένο σου παιχνίδι»

Οι απειλές σπάνια λειτουργούν. Τα νήπια και τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους, επομένως η απειλή δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τα ηρεμήσετε.Και θυμηθείτε έναν βασικό κανόνα : μην λέτε κάτι το οποίο δεν θα κάνετε. Εφόσον η απειλή παραμείνει απειλή, το παιδί θα μάθει ότι μπορεί και την επόμενη φορά να μη λάβει σοβαρά υπόψιν αυτό που του λέτε.

«Ηρέμησε»

Το παιδί σας δεν θέλει να είναι θυμωμένο ή αναστατωμένο. Το να αισθάνεται εκτός ελέγχου, το τρομάζει. Δεν το καταλαβαίνει. Αλλά σε αυτή την ηλικία, δεν μπορεί να κάνει ένα βήμα πίσω – χρειάζεται τη βοήθειά σας. Κατεβείτε στο επίπεδό του και κοιτάξτε το στα μάτια. Κρατήστε το γερά – αλλά όχι σφιχτά – και ρωτήστε το ήρεμα τι το αναστατώνει. Προσπαθήστε να έχετε οπτική επαφή. Πείτε του ότι το καταλαβαίνετε. Εάν δεν μπορεί να εξηγήσει τι του συμβαίνει, μείνετε ήρεμοι. Μόλις τελειώσει το ξέσπασμα, μπορείτε στη συνέχεια να του μιλήσετε για το γιατί συνέβη.

ksespasmata nipiou1

«Θα σου πάρω μια λιχουδιά αν σταματήσεις»

Μόλις κάνετε παζάρια με το παιδί σας, έχετε χάσει. Δεν υπάρχει πιο γρήγορος τρόπος από αυτόν για να "διασφαλίσετε" ότι θα πατά τα κουμπιά σας σε κάθε πιθανή περίσταση προκειμένου να επιβραβεύσετε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Μπορεί να είναι δελεαστικό να του αγοράσετε ένα μπισκότο ή ένα γλειφιτζούρι για να σταματήσει τις φωνέςς αλλά μην ενδώσετε.

«Ο κόσμος σε κοιτάζει, δεν ντρέπεσαι;»

Ένα νήπιο που είναι εκτός εαυτού, δεν νοιάζεται αν το κοιτάζουν οι άλλοι. Προσπαθήστε να θυμάστε ότι το να εκφράζει τα συναισθήματά του είναι καλό πράγμα – και αυτό κάνει το παιδί σας. Απλώς πρέπει να καταλάβετε τι το αναστατώνει και να του μάθετε έναν καλύτερο τρόπο να το αντιμετωπίζει στο μέλλον.

ksespasmata nipiou2

«Σταμάτα να κλαις αμέσως τώρα»

Εάν ένας φίλος σας ήταν αναστατωμένος για κάτι, θα ζητούσατε να σταματήσει το κλάμα; Λογικά όχι. Γιατί λοιπόν τι ζητάτε από ένα παιδί; Όταν τα μικρά παιδιά στεναχωριούνται, το δείχνουν με τον μόνο τρόπο που ξέρουν.Πρέπει λοιπόν να τους δείξετε έναν πιο κατάλληλο τρόπο αντίδρασης.

Κάθε παιδί είναι πολύπλοκο και διαφορετικό. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να μη του φωνάζετε. Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να το βοηθήσετε να ηρεμήσει.

Πηγή: kinbox.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved