Άρνηση παιδιών στις αλλαγές: Πού οφείλεται και πώς να τη διαχειριστείτε

  • Πώς να διαχειριστείτε την άρνηση των παιδιών στις αλλαγές.
  • Γιατί ορισμένα παιδιά δεν είναι προσαρμοστικά στις αλλαγές;
Άρνηση παιδιών στις αλλαγές: Πού οφείλεται και πώς να τη διαχειριστείτε
unsplash.com / Rodolfo Sanches Carvalho

Οι αλλαγές, κάθε είδους, είναι δύσκολες για τους περισσότερους ανθρώπους, ακόμα και για τους ενήλικες που μπορούν να προσαρμόζονται κατά γενική ομολογία, πιο εύκολα.

Όμως, οι αλλαγές αποτελούν μέρος της ζωής, γι’ αυτό είναι σημαντικό να βοηθήσετε τα παιδιά να μην τις φοβούνται και να μάθουν να προσαρμόζονται με επιτυχία σε αυτές.

Γιατί όμως ορισμένα παιδιά είναι πιο δεκτικά στις αλλαγές κι άλλα όχι;

Σύμφωνα με τον Robert Myers, Κλινικό Ψυχολόγο Παιδιών και Εφήβων τρεις είναι οι πιο κοινοί λόγοι:

paidia kai allages1

Ταπεραμέντο

Τα παιδιά γεννιούνται με συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία. Οι γονείς το γνωρίζουν αυτό διαισθητικά καθώς συνειδητοποιούν ότι το νεογέννητο παιδί τους έχει προσωπικότητα. Αυτή η προσωπικότητα μπορεί να επηρεαστεί κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και να διαμορφωθεί με βάση τις εμπειρίες και τις ιδιοσυγκρασίες των γονέων. Τα παιδιά που έχουν την τάση να είναι πιο αρνητικά ή φοβισμένα δυσκολεύονται περισσότερο με τις αλλαγές.Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους, εστιάζοντας στις θετικές πτυχές της αλλαγής.

paidia kai allages2

Ζητήματα εμπιστοσύνης και προσκόλλησης

Μερικά παιδιά, για διάφορους λόγους, δυσκολεύονται να εμπιστευτούν ή έχουν προβλήματα προσκόλλησης. Για αυτά τα παιδιά, η αλλαγή μπορεί να είναι τραυματική. Εάν έχετε ένα παιδί που μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προκλήσεις, βοηθήστε το και ενημερώστε το για το τι να περιμένει.

paidia kai allages

Διαταραχές συμπεριφοράς

Υπάρχουν πολλές διαταραχές συμπεριφοράς που κάνουν την αλλαγή ιδιαίτερα δύσκολη. Για παράδειγμα, ένα παιδί με ΔΕΠΥ αγωνίζεται να δημιουργήσει μια δομή. Εάν αλλάξει η προκαθορισμένη δομή, μπορεί να μην ξέρει πώς να χειριστεί την όλη κατάσταση ή πώς να προσαρμοστεί. Το ίδιο ισχύει για ένα παιδί με μια εναντιωματική προκλητική διαταραχή, ή ένα πολύ ευαίσθητο παιδί με αγχώδη διαταραχή, που μπορεί να βυθιστεί σε κατάθλιψη ή σε καταστροφικές σκέψεις.

Όταν έχετε να κάνετε με παιδιά που έχουν μια μορφή διαταραχής, η προσέγγισή σας πρέπει να είναι προσεκτική. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν γιατί συμβαίνει η αλλαγή και πώς θα τα επηρεάσει. Για παράδειγμα, εάν μετακομίζετε σε ένα νέο σπίτι, είναι σημαντικό να εξηγήσετε το λόγο που συμβαίνει αυτό. Επιπλέον, τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στην έννοια της αλλαγής.

Όταν συμβαίνουν αλλαγές στην οικογένεια, είναι πάντα καλή ιδέα να τις συζητάτε. Εκφράστε τα συναισθήματά σας ανοιχτά και ζητήστε από τα παιδιά να κάνουν το ίδιο. Μην ξεχνάτε ότι προσαρμόζονται πιο εύκολα όταν ξέρουν τι να περιμένουν και με ποιο τρόπο ενδέχεται να επηρεαστούν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved