Η επιτάχυνση ή η πρόκληση τοκετού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού

Σε αβγό του Κολόμβου τείνει να εξελιχθεί το θέμα της πρόκλησης ή επιτάχυνσης τοκετού αφού νέα έρευνα υποστηρίζει ότι αυτοί οι μέθοδοι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού στα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα  η πρόκληση τοκετού παραμένει γενικά μια ασφαλής, συχνά αναγκαία και σωτήρια μέθοδος τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

Η επιτάχυνση ή η πρόκληση τοκετού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται για να μας δείξει πως η επιτάχυνση και η πρόκληση της γέννας με τεχνητούς τρόπους αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού στα παιδιά που πρόκειται να γεννηθούν με τα αγόρια μάλιστα να έχουν 27% περισσότερες πιθανότητες από τα κορίτσια.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει μέχρι τώρα πάνω σε αυτό το θέμα και πραγματοποιήθηκε στη Ιατρική Σχολή Ντιούκ της Β. Καρολίνας. Η δημοσίευση της έγινε στο παιδιατρικό περιοδικό του Αμερικανικού Συλλόγου «JAMA Pediatrics», ενώ στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 625.000 παιδιά εκ των οποίων τα 5.500 έχουν αυτισμό.

Η έρευνα έδειξε ότι με αυτισμό γεννιούνται στα 1000 αγόρια τα 13 ενώ στα 1000 κορίτσια τα τέσσερα. Στα αγόρια είναι 35% μεγαλύτερη η πιθανότητα αυτισμού αν η μαμά τους χρειάστηκε φάρμακα ή κάποια άλλη επέμβαση για να γεννήσει ή να επιταχύνει τον αργό τοκετό της ενώ στα κορίτσια ο αυξημένος κίνδυνος συνδέεται με την επιτάχυνση και όχι την τεχνητή έναρξη του τοκετού.

Επιπλέον οι επιστήμονες ανέφεραν πως δύο στις 1000 γεννήσεις με αυτισμό θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν γινόταν επιτάχυνση ή πρόκληση του τοκετού. Όμως οι απόψεις διίστανται πάνω στο θέμα αφού σε ορισμένες περιπτώσεις αν δεν είχε γίνει επιτάχυνση ή πρόκληση τοκετού, μπορεί να είχε κάποιου άλλου είδους τίμημα ή ακόμα και να είχε αποβεί μοιραίο τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

Ο επικεφαλής καθηγητής Σάιμον Γκρέγκορι δήλωσε πως «δεν θέλουμε οι μητέρες να πουν ότι κατά κανένα τρόπο δεν θα δεχτούν την πρόκληση του τοκετού, επειδή δεν θέλουν ένα αυτιστικό παιδί. Αυτό θα ήταν τελείως λάθος. Βρήκαμε απλώς μια σχέση και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη του θέματος».

Οι επιστήμονες είπαν πως χρειάζονται περαιτέρω έρευνες και μελέτες για το συγκεκριμένο θέμα και δε γνωρίζουν ακριβώς τον λόγο που ο κίνδυνος εμφάνισης αυτισμού συνδέεται με την πρόκληση και την επιτάχυνση του τοκετού και διευκρίνισαν πως ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη και πολυπαραγοντική διαταραχή με ποικίλες αιτίες (γενετικές- κληρονομικές και περιβαλλοντικές). Εξάλλου, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που γεννιούνται πριν την 34η εβδομάδα της κύησης, έχουν 25% αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν αυτισμό. Επίσης οι μητέρες που έχουν διαβήτη, έχουν 23% αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό.

Οι επιστήμονες καθησύχασαν ότι η πρόκληση τοκετού παραμένει γενικά μια ασφαλής, συχνά αναγκαία και σωτήρια μέθοδος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved