Καούρες στην εγκυμοσύνη και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Οι καούρες είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο.

Καούρες στην εγκυμοσύνη και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Οκτώ στις δέκα έγκυες αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα το οποίο δεν είναι καθόλου ευχάριστο, ειδικά όταν πλέον η γυναίκα έχει «βαρύνει» όπως λέμε, λόγω εγκυμοσύνης. Η εμφάνιση της καούρας (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της ορμόνης προγεστερόνη η οποία ευθύνεται για τη χαλάρωση μυών του σώματος της γυναίκας.

Ανάμεσα στους μύες αυτούς ανήκει και ο γαστροοισοφαγικός σφικτήρας, ο οποίος βρίσκεται στην είσοδο του στομαχιού. Όταν χαλαρώσει αυτός, τότε τα γαστρικά υγρά παλινδρομούν και ανεβαίνουν στον οισοφάγο, δημιουργώντας το αίσθημα του καψίματος, της καούρας δηλαδή, στον οισοφάγο. Κάτι που είναι πολύ ενοχλητικό.

Πώς αντιμετωπίζεται, όμως, μία τέτοια κατάσταση; Εκείνο που συνιστούν οι γιατροί είναι η έγκυος που αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα να τρώει υγιεινά, ελαφρά και χωρίς πολλά λίπη ή τροφές που είναι δύσπεπτες.

Επίσης, το βάρος του σώματός της παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και πρέπει να είναι υπό έλεγχο. Τέλος, αν το πρόβλημα παραμένει, τότε η έγκυος θα πρέπει να κοιμάται σε πιο όρθια στάση ενώ μπορεί να συμβουλευτεί τον γιατρό της ώστε να προμηθευτεί από το φαρμακείο αλγινικά προϊόντα που διώχνουν μακριά το αίσθημα της καούρας.

Η χορήγηση τέτοιου φαρμάκου μπορεί να απαγορευτεί από τον εκάστοτε γυναικολόγο καθώς δεν έχει διαπιστωθεί αν όντως είναι 100% ακίνδυνο για το έμβρυο και έτσι καλό είναι να ρωτήσετε πρώτα τον γιατρό πριν κάνετε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved