Άδεια μετ’ αποδοχών για τις νέες μητέρες: Ποιες χώρες δεν το έχουν προβλέψει;

Είναι τουλάχιστον τραγικό να έχεις μόλις γεννήσει και να πρέπει να επιστρέψεις στη δουλειά, γνωρίζοντας πως το νεογέννητο μωρό σου σε έχει απόλυτη ανάγκη αλλά εσύ είσαι υποχρεωμένη να βρίσκεσαι μακριά του.

Άδεια μετ’ αποδοχών για τις νέες μητέρες: Ποιες χώρες δεν το έχουν προβλέψει;

Παρ' όλο που για τις Ελληνίδες έχει προβλεφθεί εκ νόμου να μένουν στο σπίτι με το νεογέννητο μωρό τους μέχρι εκείνο να πάει σχεδόν τεσσάρων μηνών (ανάλογα με τα ταμεία μπορεί μία μητέρα να μείνει και παραπάνω κοντά στο μωρό της) υπάρχουν χώρες που δεν προβλέπουν κάτι ανάλογο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αλάσκα για παράδειγμα οι γυναίκες δεν παίρνουν άδεια μετ' αποδοχών όταν γεννούν, σύμφωνα με νέα στοιχεία που φέρνει στο φως νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. Στην Ελλάδα, για να μιλάμε και με συγκεκριμένα στοιχεία, έχει προβλεφθεί μία νέα μητέρα να μένει κατά μέσο όρο με το παιδί της περίπου 4 μήνες, λόγω κυοφορίας 56 μέρες (8 εβδομάδες) και λόγω λοχείας για 63 μέρες (9 εβδομάδες), εφόσον η εργαζόμενη έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 200 μέρες εργασίας κατά την προηγούμενη διετία πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού.

Στις χώρες που βλέπετε στον παραπάνω χάρτη με κόκκινο χρώμα, οι νέες μητέρες μπορούν να μείνουν στο σπίτι με τα παιδιά τους, όμως δεν λαμβάνουν αποδοχές μέχρι να επιστρέψουν στην εργασία τους. Κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότερες γυναίκες αναγκάζονται είτε να επιστρέψουν στην εργασία τους ενώ το μωρό τους είναι μόλις λίγων εβδομάδων είτε να παραμείνουν στο σπίτι με το παιδί, χωρίς όμως να έχουν τους αναγκαίους πόρους για να ζήσουν.

Οι μητέρες που ζουν σε χώρες όπως η Ρωσία, η Σκανδιναβική χερσόνησος και ο Καναδάς είναι η... γη της επαγγελίας για τις νέες μαμάδες αφού σύμφωνα με το νόμο, οι νέες μητέρες μπορούν να μείνουν κοντά στα νεογέννητά τους για περίπου ένα χρόνο ή ακόμα και παραπάνω. Ακόμα και στις γειτονικές Ιταλία και Ισπανία, οι νέες μητέρες μπορούν να μείνουν στο σπίτι με το παιδί παραπάνω από 26 εβδομάδες. Μελετήστε τον χάρτη έτσι όπως διαμορφώνεται σύμφωνα με τη νομοθεσία που επικρατεί σε κάθε χώρα για τις νέες μητέρες και τα μωρά τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved