Έκζεμα σε μωρό: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να το αντιμετωπίσετε

Έκζεμα στα μωρά: αίτια, αντιμετώπιση, θεραπεία

Έκζεμα σε μωρό: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να το αντιμετωπίσετε

Έκζεμα ή αλλιώς ατοπική δερματίτιδα είναι ένα δερματικό εξάνθημα που εμφανίζεται συνήθως πριν από την ηλικία 5. Στα μωρά τείνει να εμφανίζεται στα μάγουλα και το τριχωτό της κεφαλής, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί στα χέρια, στα πόδια, στο στήθος ή σε άλλα μέρη του σώματος. Μετά το πρώτο έτος του παιδιού, είναι πιθανότερο να εμφανιστεί στα εσωτερικά των αγκώνων, πίσω από τα γόνατα, στους καρπούς και στους αστραγάλους, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα σημεία!

Έκζεμα σε μωρό: Συμπτώματα

Περίπου το 20% των μωρών και των μικρών παιδιών έχουν έκζεμα. Συνήθως ξεκινά από τη βρεφική ηλικία, με 65% των ασθενών να αναπτύσσουν συμπτώματα κατά το πρώτο έτος της ζωής τους και το 90% να αναπτύσσουν συμπτώματα πριν από την ηλικία των 5 ετών.

Το εξάνθημα μπορεί να μοιάζει με ξηρό, παχύρρευστο, λείο δέρμα, ή μπορεί να αποτελείται από μικροσκοπικά κόκκινα εξογκώματα που πρήζονται ή μολύνονται εάν γρατσουνιστούν. Το ξύσιμο μπορεί επίσης να προκαλέσει δέρμα λεπτό, σκουρόχρωμο ή με ουλές καθώς τα χρόνια περνάνε.

Το έκζεμα συνήθως έρχεται και φεύγει. Δεν είναι μεταδοτικό, αλλά επειδή έχει έντονη φαγούρα, είναι ενοχλητικό για ένα παιδί.

Ο γιατρός σας, μπορεί να διαγνώσει το έκζεμα εξετάζοντας το δέρμα του παιδιού σας και κατά πάσα πιθανότητα να σας στείλει σε δερματολόγο για επιβεβαίωση και θεραπεία.

ekzema se moro 2

Έκζεμα σε μωρό: Αίτια

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι το προκαλεί το έκζεμα, αλλά η προδιάθεση του εκζέματος συχνά κληρονομείται. Έτσι το παιδί σας είναι πιο πιθανό να εμφανίσει έκζεμα εάν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας είχε έκζεμα, άσθμα ή αλλεργίες.

Το έκζεμα δεν είναι αλλεργική αντίδραση σε μια ουσία, αλλά αλλεργιογόνα που βρίσκονται στο περιβάλλον (όπως η γύρη ή ο καπνός τσιγάρων) μπορεί να το προκαλέσουν. Λιγότερο συχνά, μπορεί να προκληθεί από αλλεργιογόνα στη διατροφή του παιδιού σας ή στη δική σας διατροφή εάν το παιδί σας θηλάζει.

Το εξάνθημα μπορεί επίσης να επιδεινωθεί από τη θερμότητα, τα σαπούνια, τα αρώματα, τις λοσιόν, μάλλινα ρούχα ή κάποιο απορρυπαντικό. Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει έκρηξη εκζέματος.

Έκζεμα σε μωρό: Αντιμετώπιση

Η καλή φροντίδα του δέρματος του παιδιού σας θα βοηθήσει στη θεραπεία και την πρόληψη των φλεγμονών.

Συμβουλές για τη σωστή φροντίδα του δέρματος:

Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας πει πόσο συχνά μπορείτε να κάνετε μπάνιο το παιδί σας. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το καθημερινό μπάνιο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με έκζεμα. Απλά μην χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό, γιατί πολύ ζεστό νερό στεγνώνει το δέρμα πιο γρήγορα από το χλιαρό νερό.

Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο καθαριστικό σαπουνιού. Μην τρίβετε με την πετσέτα το παιδί σας όταν το σκουπίζετε. Απλά ταμπονάρετέ τη στο δέρμα του.

Στη συνέχεια, ενώ το δέρμα είναι ακόμα υγρό, εφαρμόστε αμέσως ποσότητα ενυδατικής ή μαλακτικής κρέμας ή λοσιόν που «σφραγίζει» την υγρασία του σώματος - στο δέρμα του παιδιού σας.

Μη χρησιμοποιείτε σφουγγάρι

Να κόβετε τακτικά τα νύχια του μωρού σας για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς.

Να ντύνετε το μωρό σας με ελαφρά και 100% βαμβακερά ρούχα.

Φροντίστε να μην υπάρχουν λούτρινα κουκλάκια στο δωμάτιό του.

Τέλος να αποφεύγετε το χλώριο της πισίνας. Αν θέλετε το παιδί σας να κολυμπάει προτιμήστε τη θάλασσα.

πηγή: babycenter.com

Διαβάστε επίσης:

Εννέα πράγµατα που πρέπει να ξέρετε για το παιδικό έκζεµα

Βρεφικό έκζεμα: Τι πραγματικά γνωρίζετε για την ατοπική δερματίτιδα;

Έκζεμα σε βρέφη και παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να τα αντιμετωπίσετε

Ατοπική δερματίτιδα στα μωρά. Τι είναι και πώς την αντιμετωπίζουμε;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved