Βρεφικό έκζεμα: Τι πραγματικά γνωρίζετε για την ατοπική δερματίτιδα;

Ο όρος έκζεμα περιλαμβάνει διάφορες καταστάσεις που αφορούν το δέρμα.

Βρεφικό έκζεμα: Τι πραγματικά γνωρίζετε για την ατοπική δερματίτιδα;

Αν για παράδειγμα το δέρμα παρουσιάζει έντονη ερυθρότητα, είναι υγρό, αναβλύζει υγρό από την επιφάνειά του και σχηματίζει ενδεχομένως μικρά εξογκώματα γεμάτα υγρό, τότε λέγεται ότι παρουσιάζει έκζεμα. Αν το έκζεμα, γίνει χρόνιο, το δέρμα ξηραίνεται κα γίνεται λεπιοειδές με τραχιές γραμμώσεις.

Τι είναι το παιδικό έκζεμα;

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας είναι μία χρόνια κνησμώδης δερματοπάθεια. Είναι πολύ συχνή στα παιδιά και συχνά επηρεάζει την ποιότητα ζωής αυτών , αλλά και των οικογενειών τους. Η πορεία της διαλάθει με εξάρσεις και υφέσεις. Συσχετίζεται και με τα άλλα ατοπικά νοσήματα και συνήθως αποτελεί την πρώτη έκφραση της «ατοπικής πορείας».

Χαρακτηριστικό της ατοπικής δερματίτιδας είναι ο κνησμός. Συνυπάρχει ξηροδερμία και ερυθηματοβλατιδώδεις βλάβες. Πολλές φορές εξαιτίας του κνησμού παρατηρούνται δρυφάδες, ή οι βλάβες «ανοίγουν» και βγαίνει υγρό από αυτές ( ορορροή). Σε χρόνιες βλάβες παρατηρείται και ληχεινοποίηση.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε περιπτώσεις που υπάρχουν στις βλάβες κρούστες ή φυσαλίδες. Αυτά αποτελούν σήματα κινδύνου για επιπλοκές, όπως επιμόλυνση από βακτήρια ή ιούς( π.χ. έρπητα). Πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα από αλλεργιολόγο γιατί η έκβασή τους μπορεί να είναι επικίνδυνη.

ekzema 2

Βρεφική ηλικία ( 0-1 ετών)

Εντοπίζεται κυρίως στα μάγουλα. Στην ηλικία αυτή υπάρχει επίσης συχνά δερματίτιδα και στο τριχωτό της κεφαλής. Μεγαλώνοντας λίγο εμφανίζονται βλάβες και στις εκτατικέςεπιφάνειες των άκρων και τον κορμό.

Μικρά παιδιά ( 1-4 ετών)

Εχουν ακόμη βλάβες στις εκτατικές επιφάνειες , εμφανίζονται όμως και νέες στις καμπτικές επιφάνειες των άκρων (αγκώνες , πίσω από τα γόνατα) . Μπορεί να συνυπάρχουν επίσης , και βλάβες γύρω από το στόμα και στα βλέφαρα.

Μεγαλύτερα παιδιά ( 4-16ετών)

Οι βλάβες συνήθως περιορίζονται στις καμπτικές επιφάνειες των άκρων ( αγκώνες, γόνατα). Σε αυτή την ηλικία συχνά εμφανίζεται και έκζεμα άκρων χειρών.

ekzema 3

Τι πρέπει να κάνετε

Μόλις ανακαλύψετε ένα από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσετε αρχικά με τον παιδίατρο ο οποίος θα σας παραπέμψει εφόσον είναι αναγκαίο σε δερματολόγο. Η συνήθης θεραπεία είναι κάποιο κορτιζονούχο σκεύασμα, ασφαλές για παιδιά (ακόμη και αν το μωρό είναι 3 μηνών) και ορισμένες κρέμες για να διατηρούν ενυδατωμένη την επιδερμίδα του.

Διαβάστε επίσης

Παιδικό έκζεμα: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;
Η ατοπική δερματίτιδα στα βρέφη σχετίζεται με την τροφική αλλεργία;
Ατοπική δερματίτιδα: Μύθοι και πραγματικότητα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved