Μωρό στο αυτοκίνητο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Για να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλή, μικρά και μεγάλα παιδιά θα πρέπει να είναι δεμένα με την ζώνη ασφαλείας. Αυτό το ξέρετε.

Μωρό στο αυτοκίνητο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Και ενώ το ποσοστό χρήσης παιδικού καθίσματος στη Βόρεια Ευρώπη φθάνει το 85% και στις ΗΠΑ αγγίζει το 97%, στην Ελλάδα μόνο το 25% περίπου των γονέων χρησιμοποιούν παιδικό κάθισμα. Και αυτό δε θα ήταν ένα τραγικά χαμηλό ποσοστό αν δεν γνωρίζαμε πως η πρόληψη και η σωστή χρήση παιδικών καθισμάτων μπορούν να αποτρέψουν 7 στα 10 θανατηφόρα ατυχήματα.

Αρχικά, μια γενική αρχή υποχρεώνει τα παιδιά να κάθονται πάντοτε πίσω, στο ειδικό κάθισμα ασφαλείας με την ειδική ζώνη ασφαλείας. Ο κίνδυνος για τα παιδιά που κάθονται στο μπροστινό κάθισμα είναι μεγάλος και προέρχεται, κυρίως, από δύο πηγές. Αφενός, σε περίπτωση σύγκρουσης η μπροστινή θέση είναι η περισσότερο επικίνδυνη για τους περισσότερους τύπους ατυχημάτων και αφετέρου, ο αερόσακος που θα ανοίξει στο μπροστινό κάθισμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές κακώσεις ή και να σκοτώσει το παιδί, ακόμη και σε περίπτωση ατυχήματος που θα συμβεί σε χαμηλές ταχύτητες.

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι γονείς με την δικαιολογία της κοντινής απόστασης αποφεύγουν να ασφαλίσουν τα παιδιά τους με αποτέλεσμα το 75% των θανατηφόρων ατυχημάτων να πραγματοποιείται μέσα στην πόλη.

baby on board car decal sticker

Πως θα διαλέξετε το κατάλληλο κάθισμα

Το κατάλληλο παιδικό κάθισμα διαφέρει από ηλικία σε ηλικία, και κυρίως διαφέρει ανάλογα με το βάρος του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, παιδιά με βάρος μέχρι 10 κιλά θα πρέπει να κάθονται σε καθίσματα στραμμένα προς τα πίσω ενώ μέχρι 20 κιλά μπορούν να χρησιμοποιούν «καρεκλάκια» διπλής κατεύθυνσης. Πολύ σημαντικό για τις μικρότερες ηλικίες είναι να αποφεύγεται "δια ροπάλου" η τοποθέτηση στο πορτμπεμπέ, στην καλαθούνα, στα γόνατα ή στην αγκαλιά κάποιου. Αναφέρεται ότι το 90% των επιβατών που κρατούσαν παιδιά στην αγκαλιά τους σε τροχαίο ατύχημα και σώθηκαν, σώθηκαν επειδή το παιδί λειτούργησε ως ασπίδα. Τέλος, παιδιά βάρους 10-25 κιλών θα πρέπει να σφαλίζονται σε καθίσματα στραμμένα προς τα εμπρός και άνω αυτών των κιλών, θα πρέπει να τοποθετούνται σε ανυψωτικά και μόνο καθίσματα.

Σημαντικές λεπτομέρειες

Η τοποθέτηση των παιδιών στα παιδικά καθίσματα ασφαλείας αποτελεί μια ρουτίνα που θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε αυτήν. Αφενός, οι γονείς θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα φορώντας οι ίδιοι ζώνη επισημαίνοντας την σημασία της ασφάλειας ενώ παράλληλα, θα πρέπει να είναι αδιάλλακτοι στο θέμα ασφάλεια – ακόμα και αν το παιδί επιμένει ή γκρινιάζει για να αποφύγει το κάθισμα.

Στις μικρότερες ηλικίες, τα παιδιά θα ξεχαστούν αν μπορούν να ακούσουν μουσική ή να παίξουν με μαλακά παιχνίδια. Σε κάθε περίπτωση η οδική συμπεριφορά των γονιών, ιδιαίτερα σε θέματα παιδικής ασφάλειας, αποτελεί κομβικό σημείο τόσο στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών όσο και στην προστασία τους.

Δείτε ακόμα:

Ασφάλεια παιδιού στο αυτοκίνητο:Τα 8 μεγαλύτερα λάθη που κάνετε και πώς να τα αποφύγετε

Ποτέ το νεογέννητο στο αυτοκίνητο χωρίς το παιδικό κάθισμα!

Για αυτό το λόγο πρέπει να τοποθετείτε και να δένετε σωστά τα παιδιά στα καρεκλάκια αυτοκινήτου

Πέντε πράγματα για τα οποία κάθε μαμά ανησυχεί για το παιδί της!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved