Δόντια μωρού: 4 tips για την καλύτερη φροντίδα τους

Μπορεί τα δόντια του μωρού να αντικατασταθούν από καινούργια, ωστόσο για να μην παρουσιάσουν πρόβλημα στο μέλλον, θα πρέπει να τα φροντίζετε, πριν καν ανατείλουν στο στόμα του!

Δόντια μωρού: 4 tips για την καλύτερη φροντίδα τους

Υπάρχει μία λανθασμένη άποψη ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα τα πρώτα δόντια ενός παιδιού, αφού θα αντικατασταθούν από καινούργια. Και παρατηρούμε αρκετούς γονείς να μη δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη φροντίδα τους, τα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών τους. Μάλιστα, συναντάμε και περιπτώσεις γονιών, που ξεκινούν να βουρτσίζουν τα δόντια του παιδιού από την ηλικία των 2 χρόνων!

Αλλά αυτό είναι εντελώς λάθος και μάλιστα, θέτει σοβαρές πιθανότητες το παιδί να αντιμετωπίσει στο μέλλον οδοντικά προβλήματα. Όπως τονίζει η Αμερικανική Οδοντιατρική Ακαδημία, θα πρέπει να φροντίζουμε τα δόντια, από τότε που το παιδί είναι μωρό και μάλιστα, προτού καν ανατείλουν τα πρώτα του δοντάκια. Κι επειδή το παν είναι η πρόληψη, σας έχουμε tips για την καλύτερη φροντίδα των δοντιών του μωρού.

Φροντίδα των ούλων

Ξεκινήστε να καθαρίζετε το στόμα του μωρού, προτού ανατείλει το πρώτο δοντάκι. Το γάλα – είτε μητρικό είτε εμπορίου – περιέχει λακτόζη, που βοηθά να αναπτυχθούν στο στόμα του βακτήρια, που προκαλούν τερηδόνα. Τι μπορείτε να κάνετε: Μετά από κάθε γεύμα, με μία βρεγμένη γάζα σκουπίζετε απαλά τα ούλα του μωρού. Έτσι, απομακρύνετε τα βακτήρια

moro dontia

Αποφύγετε την άσκοπη χρήση μπιμπερό

Ένα λάθος που κάνουν οι γονείς είναι να αφήνουν το παιδί να περιφέρεται με τις ώρες με το μπιμπερό, ενώ έχει πιει το γάλα ή τον χυμό του, αλλά και να το βάζουν για ύπνο με το μπιμπερό. Θα έχετε ακουστά το «σύνδρομο του μπιμπερό». Πρόκειται για την άσκοπη και εκτεταμένη χρήση του από το παιδί, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο απότομος τερηδονισμός των δοντιών του μωρού.

Βουρτσίστε τα δοντάκια του

Μόλις ανατείλουν τα πρώτα δοντάκια, ξεκινήστε να τα βουρτσίζετε. Στο εμπόριο θα βρείτε μαλακές οδοντόβουρτσες κατάλληλες για την ηλικία του. Μέχρι την ηλικία των 2 ετών, μπορείτε να βάζετε λίγη οδοντόκρεμα (στο μέγεθος μίας φακής). Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον παιδοδοντίατρο, πώς μπορείτε να το κάνετε σωστά.

Επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο

Επειδή είναι μωρό, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνετε μία επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο. Γύρω στην ηλικία του ενός έτους κι αφού έχουν ανατείλει τα πρώτα δοντάκια, θα πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη. Σε αυτήν, θα γίνει αξιολόγηση της οδοντικής ανάπτυξης του παιδιού, ενώ θα σας συμβουλεύσει για στοματική υγιεινή, θα σας βοηθήσει στο πρακτικό μέρος, για να γίνει σωστά. Και γενικά, θα σας λύσει τις όποιες απορίες έχετε.

Διαβάστε επίσης

Συμβουλές για την υγιεινή των δοντιών του μωρού σας

Τα πρώτα δοντάκια του μωρού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Με ποια σειρά βγαίνουν τα δόντια του μωρού;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved