Όταν το μωρό απεχθάνεται το λούσιμο

Πολλά μωρά ενώ απολαμβάνουν το μπάνιο δυσανασχετούν με το λούσιμο.

Όταν το μωρό απεχθάνεται το λούσιμο

Ακόμα κι αν κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να μη φοβάται το μωράκι σας το λούσιμο, το πρόβλημα μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τη σχολική ηλικία. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα μικρά παιδιά δεν θέλουν να μπαίνει νερό στα μάτια τους, πόσο μάλλον σαπούνι, γι’ αυτό κάντε ό,τι είναι δυνατό για να μείνουν στεγνά τα μάτια και το πρόσωπό του μωρού σε όλη τη διάρκεια του λουσίματος.

Ποτέ μη ρίχνετε νερό στα κεφάλι του μωρού για του δείξετε ότι δεν πάθει κάτι. Λίγα παιδιά κάτω των 6 ετών το ανέχονται αυτό και του το κάνετε απροειδοποίητα, θα του είναι εξαιρετικά δυσάρεστο. Μη συνεχίσετε το λούσιμο αν το παιδί ουρλιάζει ή προσπαθεί να σας ξεφύγει και ποτέ μην το κρατάτε με το ζόρι για να το λούσετε. Μπορεί να συμβεί κάποιο μικροατύχημα , όπως να μπει σαπούνι στα μάτια του, και τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Αυτό θα δυσκολέψει πολύ όλες τις μελλοντικές απόπειρες να το λούσετε, η εμπειρία να είναι κουραστική και δυσάρεστη και για τους δυο σας.

Αν το παιδί δεν κάθεται με τίποτα να το λούσετε, ξεχάστε το λούσιμο και μην επιχειρήσετε ξανά για 3-4 εβδομάδες. Η ώρα του μπάνιου συνήθως είναι ευχάριστη για τα περισσότερα παιδιά. Για αυτό είναι καλύτερα να μη μάθει να συσχετίζει το λούσιμο με το μπάνιο αν του είναι δυσάρεστο. Αν έχει κολλημένα κομματάκια τροφής στα μαλλιά του, αφαιρέστε τα απλώς με σφουγγάρι ή με μαλακή βρεγμένη βούρτσα.

Όσο μεγαλώνει τόσο θα θεωρεί το μπάνιο παιχνίδι. Στα περισσότερα παιδιά αρέσει να παίζουν με το νερό και η μπανιέρα είναι ένα από τα πιο βολικά μέρη για να το κάνουν. Γι’ αυτό προμηθευτείτε πλαστικά κύπελλα, βαρκούλες και παπάκια και αφήστε το παιδί παίζει όσο θέλει στην μπανιέρα, πάντα υπό την επίβλεψή σας.

Να θυμάστε ότι το μπάνιο μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αναπτυχθεί!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved