7 σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας δεν είναι πλέον μωρό

Η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι το μωρό σου δεν είναι πια μωρό, είναι περίεργη. Δεν μπορείς να την περιγράψεις με σαφήνεια καθώς τα συναισθήματα είναι αντιφατικά.

7 σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας δεν είναι πλέον μωρό

Νοιώθεις χαρά που βλέπεις το μωρό σου να μεγαλώνει και καθημερινά να κατορθώνει μικρά πράγματα και από την άλλη σου λείπει η μωρουδίστικη μυρωδιά που είναι τόσο χαρακτηριστική, τα ζουλήγματα, τα πατουσάκια, που αρχίζουν πια και μεγαλώνουν.

Τα σημάδια που δείχνουν τη μετάβαση του μωρού από τον βρεφικό στο παιδικό στάδιο ανάπτυξης είναι ξεκάθαρα. Τα επισημαίνουμε για όλες εκείνες τις μητέρες που δεν θέλουν- ακόμα- να τα αποδεχθούν αν και τα βλέπουν:

1. Το μικρό σας νοιάζεται πραγματικά για το τι φοράει
Έχει άποψη και την επιβάλλει. Με κάθε τρόπο. Το ότι μπορεί να θέλει να φορέσει το κολάν με το πάνω μέρος της πιτζάμας, ή τη φόρμα με πουκάμισο, αυτό είναι μία άλλη ιστορία.
2. Επιλέγει τι θα φάει και τι όχι
Η εποχή που κρύβαμε τα λαχανικά μέσα στα μπιφτέκια για να μπορεί να τα φάει μάλλον έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Επιλέγει τι θα φάει και πώς θα το φάει.
3. Τέλος οι πάνες. Ζήτω η ανεξαρτησία
Ο αποχωρισμός της πάνας, είτε γίνει εύκολα είτε όχι, είναι μία κατάκτηση αυτονομίας για το μωρό. Πλέον μπορεί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα όπως οι ενήλικοι, ακόμα και όταν υπάρχουν και ...ατυχήματα.
4. Σταματά να κάθεται στο καρότσι
Μέχρι τώρα ήταν το πιο χρήσιμο εργαλείο της μαμάς. Όχι πια. Το παιδί δεν απολαμβάνει τη βόλτα στο καρότσι, θέλει να είναι ελεύθερο, να περπατάει και να εξερευνά. Συμβιβάζεται να μπει όταν είναι πολύ κουρασμένο και κανείς από τους δύο γονείς δεν δέχεται να το πάρει αγκαλιά.
5. Ανακαλύπτει τον θαυμαστό κόσμο της λιχουδιάς
Ακόμα και αν έχουμε καταφέρει να μην τρώει –όχι τουλάχιστον συχνά- μπισκότα και γλυκά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τα ανακαλύψει πια σε αυτή την ηλικία πολύ σύντομα. Είτε σε πάρτι, είτε στο σχολείο από άλλα παιδάκια. Έτσι, κάθε φορά που θα λέει « μαμά πεινάω», θα ονειρεύεται μία ωραιότατη λιχουδιά.
6. Ανακαλύπτει τη μαγική και συνάμα εκνευριστική για τους γονείς λέξη: ΟΧΙ
Με κεφαλαία, όχι με μικρά, δηλώνοντας την ένταση που εμπεριέχει κάθε φορά που την προφέρει. Είναι ίσως η πιο συχνή λέξη που θα ακούγεται από το γλυκό του στοματάκι για τα επόμενα χρόνια.
7. Δείχνει με τον τρόπο του την αγάπη του: Με μία αγκαλιά ή ένα φιλί
Μάλλον είναι μακράν η αγαπημένη μας στιγμή. Η ζεστή αγκαλιά, το γρήγορο φιλί, η λεξούλα "σ 'αγαπώ" που μας απογειώνει.

Και όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι γονείς που έχουν ήδη παιδιά και όπως θα μάθουν και οι νέοι, τα παιδιά μας , θα είναι πάντα τα μωρά μας και εμείς θα είμαστε πάντα εκεί για αυτά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved