5 αποφάσεις που κάθε ζευγάρι πρέπει να πάρει πριν αποκτήσει παιδί

Ο ερχομός ενός παιδιού δεν αλλάζει μόνο την καθημερινότητα του ζευγαριού αλλά και πολλές από τις συνήθειές του.

5 αποφάσεις που κάθε ζευγάρι πρέπει να πάρει πριν αποκτήσει παιδί

Πλέον το επίκεντρο της ζωής του είναι το παιδί και οι γονείς καλούνται να είναι υπεύθυνοι. Δεν αρκεί μόνο η καθημερινή του φροντίδα. Οι γονείς χρειάζεται να είναι και προνοητικοί. Τι σημαίνει αυτό; Ο,τι θα πρέπει να λάβουν κάποιες αποφάσεις, πριν έρθει το μωρό, ώστε να μπορέσουν να τις υλοποιήσουν έγκαιρα. Ποιες είναι αυτές;

1. Φύλαξη βλαστοκυττάρων
Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να φυλαχθούν στις κατάλληλες συνθήκες για χρονικό διάστημα που ξεπερνάει κατά πολύ την ανθρώπινη ζωή. Η οικογενειακή φύλαξη των βλαστοκυττάρων εξασφαλίζει την άμεση πρόσβαση σε υγιή, νεαρά κύτταρα για θεραπείες που σήμερα πραγματοποιούνται, αλλά και για όλες αυτές του μέλλοντος. Με τις σημερινές εφαρμογές έχει υπολογισθεί ότι η πιθανότητα χρήσης ενός τέτοιου δείγματος σε όλη τη ζωή του ατόμου είναι περίπου 1/200, ενώ αναφέρεται ότι ένα στα τρία άτομα άνω των 60 ετών θα μπορούσαν να ωφεληθούν σήμερα από τις εφαρμογές των βλαστοκυττάρων. Η πιθανότητα χρήσης του δείγματος μέχρι την ηλικία των 20 ετών για την περίπτωση καρκίνου ή λευχαιμίας έχει υπολογισθεί 1/2000 και η πιθανότητα αυτή διπλασιάζεται αν υπάρχει και ιστοσυμβατός αδελφός.

2. Εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Β
Η ηπατίτιδα Β προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Β και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Μόνον άτομα που έχουν εμβολιασθεί επιτυχώς ή έχουν αναπτύξει αντισώματα έναντι του αντιγόνου επιφανείας (anti-HBs) μετά από λοίμωξη είναι άνοσα. Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της και θα πρέπει να ξεκινά από την πρώτη βρεφική ηλικία.Η χορήγηση HBIG σε νεογνά HBsAg (+) μητέρων, σε συνδυασμό με την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι της ηπατίτιδας Β μέσα σε 12 έως 24 ώρες από τη γέννηση είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 85-95% στην πρόληψη της, ενώ η χορήγηση μόνον εμβολίου μέσα σε 24 ώρες από τη γέννηση προφυλάσσει σε ποσοστό 70-95%.

3. Εργασία και ώρες απουσίας από το σπίτι
Το ζευγάρι θα πρέπει πριν τον ερχομό του μωρού να αποφασίσει ποιος θα αναλάβει τη φροντίδα του, ειδικά όταν εργάζονται και οι δύο. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα να μείνει ένας από τους δυο στο σπίτι, θα πρέπει να αναζητήσει μία αξιόπιστη babysitter. Αν η εργασία παρέχει βρεφονηπιακό σταθμό, μπορεί να επωφεληθεί πλήρως από αυτόν.

4. Διαρρύθμιση χώρου
Πρέπει πριν από τον ερχομό του παιδιού στο σπίτι να έχει προβλεφθεί χώρος για παιδικό δωμάτιο. Ακόμα και αν το πρώτο διάστημα το βρέφος μπορεί να κοιμάται στο υπνοδωμάτιο των γονιών του, στη συνέχεια θα πρέπει να έχει το δικό του χώρο, με την κούνια και την συρταριέρα του.

5.Ρύθμιση οικονομικών της οικογένειας
Η εγκυμοσύνη και η γέννηση ενός παιδιού απαιτούν ένα σύνολο ιατρικών εξετάσεων, το κόστος των οποίων δεν είναι αμελητέο. Το ζευγάρι οφείλει να προνοήσει για τα έξοδα που θα έχει κατά τη γέννα και μετά από αυτή, φροντίζοντας παράλληλα και για την ασφάλιση του παιδιού. Ακόμα και αν δεν μπορεί να κάνει μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς, η εξασφάλιση ενός χρηματικού ποσού θεωρείται επιβεβλημένη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved