Πώς θα βοηθήσετε το μωρό σας να μιλήσει πιο γρήγορα!

Οι νέες μαμάδες και μπαμπάδες λαχταρούν από το πρώτο τους παιδί να ακούσουν τις πρώτες λεξούλες του. Αυτό όμως δεν είναι κάτι εύκολο ούτε για το παιδί ούτε για τον γονιό να το περάσει στο βλαστάρι του.

Πώς θα βοηθήσετε το μωρό σας να μιλήσει πιο γρήγορα!

Το παιδί θα μιλήσει όποτε είναι έτοιμο αλλά και ανάλογα με τα ερεθίσματα που είχε στον πρώτο χρόνο ζωής του. Αν για παράδειγμα ζούσε σε ένα ήσυχο περιβάλλον χωρίς όμως οι γονείς του να κάνουν κάτι για να του δώσουν ερεθίσματα ώστε να μιλά, τότε το παιδί θα αργήσει σίγουρα να μιλήσει. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς αλλά και τα παιδιά ώστε τα τελευταία να μιλήσουν πιο γρήγορα και καθαρά. Είναι οι εξής:

Θα πρέπει οι γονείς από την πρώτη κιόλας μέρα της ζωής του παιδιού να του μιλάνε αργά και με σταθερή φωνή.

Όσο μεγαλώνει θα πρέπει να του επισημαίνουν κάθε κίνησή τους ή ενέργειά τους ώστε το παιδί να αρχίσει να αφομοιώνει λέξεις.

Προκειμένου να μάθουν βασικές, εύκολες λέξεις, όπως «μπαμπάς», «μαμά», «γιαγιά» κτλ. οι γονείς θα πρέπει να επαναλαμβάνουν μία συλλαβή ξανά και ξανά ώστε το παιδί κάποια στιγμή να την αρθρώσει.

Όταν διαβάζετε παραμύθια, θα πρέπει αυτό να γίνεται με αργή και σταθερή φωνή ώστε το παιδί, όσο περνάει ο καιρός, να αφομοιώνει ό,τι ακούει.

Να βλέπει σπάνια τηλεόραση μιας και στη μικρή οθόνη όλα γίνονται πολύ γρήγορα και ένα παιδί δεν είναι πάντα σε θέση να αντιλαμβάνεται αυτό που βλέπει. Έτσι, πολλές φορές μπερδεύεται και μένει πίσω σε ό,τι αφορά την εκμάθηση των πρώτων λέξεών του.

Αφήνετε το παιδί, όταν αρχίζει να λέει τις πρώτες του λέξεις, να τις λέει όπως θέλει, ακόμα και αν κάνει λάθος. Μην το αποθαρρύνετε με τις υποδείξεις σας γιατί μπορεί να βαρεθεί τη διαδικασία και να έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved