Ανακαλύψτε ξανά τον κόσμο μαζί με το παιδί σας

Τα παιδιά από την πρώτη κι όλας στιγμή που έρχονται στον κόσμο -πέρα από την ενστικτώδη ανάγκη της επιβίωσης και τη μονοπώληση αυτής για το πρώτο διάστημα- παρατηρούν και επεξεργάζονται ό,τι συμβαίνει γύρω τους.

Ανακαλύψτε ξανά τον κόσμο μαζί με το παιδί σας

Γράφει η Έλια Κωνσταντινίδη

Αισθάνονται, καταλαβαίνουν και προσπαθούν να δουν πώς λειτουργούν όλα γύρω τους. Από μικρή ηλικία λοιπόν πρέπει να παίρνουν από τους γονείς ερεθίσματα, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Όλες οι κινήσεις των μωρών και των μικρών παιδιών αποτελούν ένα παιχνίδι ανακάλυψης. Απ’ το να πετάνε κάτω επανειλημμένα ένα αντικείμενο, μέχρι το να λένε συνέχεια όχι στη μαμά. Όλα αυτά για το παιδί είναι ένα “πείραμα”, ώστε να καταλάβουν μέσα από τις συνέπειες και από το αποτέλεσμα τι συμβαίνει.

Κάπως έτσι καταλαβαίνουμε πόσο πολύτιμος είναι ο ρόλος του γονέα. Τα παιδιά εκτός από απεριόριστη αγάπη θέλουν και την προσοχή σας. Θέλουν έναν υπομονετικό γονιό που αφήνει το παιδί του να εκφραστεί και συμβάλλει με τον τρόπο του στα πρώτα βήματα της εξερεύνησής του.

Η επικοινωνία είναι ένας βασικός τρόπος να “ξύσετε” την περιέργεια και κατά συνέπεια τη δημιουργικότητα του παιδιού. Ο διάλογος με ερωτήσεις προς το παιδί ανοίγει πολύτιμες πόρτες. Το “γιατί” που ξέρουμε ότι αρέσει πολύ στα παιδιά -ακόμα και σε απλές ή ανούσιες για εμας θεματικές- αντιστρέψτε το. Ρωτήστε τα εσείς “γιατί”. Και αφήστε τη φαντασία τους να πάει όσο μακριά θέλει. Φτιάξτε ιστορίες στις οποίες θα είναι ενεργός και των δύο ο ρόλος.

Το παιχνίδι είναι ένας άλλος τρόπος που ξετυλίγουν τα παιδιά τη φαντασία τους -ίσως ο κατεξοχήν τρόπος. Κάντε το παιχνίδι ακόμα πιο δημιουργικό. Αντί μόνο να αγοράζετε παιχνίδια, φτιάξτε τα μαζί με το παιδί σας. Από αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι, από απλά υλικά. Αυτά τα παιχνίδια τα παιδιά τα προτιμούν από τα “έτοιμα”. Βλέπουν ότι από το μηδέν μπορείς να φτιάξεις κάτι και να του δώσεις άλλη υπόσταση και χρήση.

Είναι ό,τι πιο μαγευτικό να ανακαλύπτεις ξανά κι εσύ τον κόσμο μέσα από το παιδί σου. Να θυμάσαι πόση αξία έχουν τα μικρά πράγματα. Να επιστρατεύεις τη σκουριασμένη σου φαντασία και να βλέπεις πόση χαρά και πόσα απαραίτητα και πολύτιμα εφόδια μπορείς να δώσεις σε αυτόν τον νέο άνθρωπο που έφερες στη ζωή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved