Πλαγιοκεφαλία σε μωρό-Ποια είναι τα αίτια,πώς αντιμετωπίζεται

Πλαγιοκεφαλία (Flat head syndrome) έχουμε όταν ένα μωρό λίγες μέρες μετά τη γέννησή του εξακολουθεί να έχει ασύμμετρο κεφάλι.

Πλαγιοκεφαλία σε μωρό-Ποια είναι τα αίτια,πώς αντιμετωπίζεται

Η πλειοψηφία των βρεφών γεννιούνται με το κεφαλάκι τους να έχει ένα παράξενο σχήμα που οφείλεται στην πίεση που ασκείται καθώς βγαίνει από τον κόλπο της μητέρας του. Μετά από μερικές ημέρες όμως το κεφάλι του μωρού παίρνει το φυσιολογικό σχήμα.

Η πλαγιοκεφαλία οφείλεται στην παρατεταμένη επαφή ή πίεση ενός συγκεκριμένου σημείου στο κεφάλι και αυξάνεται λόγου του ότι οι παιδίατροι προτείνουν κυρίως τον ύπνο σε ύπτια θέση.

article 0 1AB8AE9F000005DC 83 634x423

Σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου Calgary’s Mount Royal του Καναδά, το ποσοστά των βρεφών με πλαγιοκεφαλία έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το 1992 η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία εξέδωσε οδηγία τα βρέφη να κοιμούνται σε ύπτια θέση προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος "Συνδρόμου Αιφνιδίου Θανάτου". Κι ενώ μειώθηκε το ποσοστό των παιδιών που πέθαιναν από το σύνδρομο, εξαπλασιάστηκαν τα περιστατικά πλαγιοκεφαλίας!

article 0 1AB8A4C1000005DC 376 306x382

Συνήθως η διάγνωση για το αν ένα μωρό έχει πλαγιοκεφαλία γίνεται αρκετές ημέρες μετά τη γέννηση και εφόσον διαπιστωθεί από τους γονείς ότι το κεφάλι του βρέφους εξακολουθεί να έχει ένα παράξενο σχήμα. Συχνά, πιέζεται και το αυτί το οποίο είναι «πεταχτό». Ο ευκολότερος τρόπος για να "εξετάσετε" το κεφαλάκι του παιδιού είναι μετά το μπάνιο όταν τα μαλλάκια είναι υγρά.

article 0 1AB8A4BC000005DC 772 634x414

Η θεραπεία της πλαγιοκεφαλίας έχει άμεση σχέση με την αιτία. Αν δηλαδή οφείλεται σε ραιβόκρανο ή κρανιοσυνοστέωση. Σε κάθε περίπτωση ακολουθείται και η ανάλογη θεραπεία.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η πλαγιοκεφαλία οφείλεται στη θέση του κεφαλιού, γι' αυτό άλλωστε ονομάζεται πλαγιοκεφαλία θέσεως.

Η σωστή, έγκαιρη διάγνωση έχει σαν αποτέλεσμα το καλύτερο σχεδιασμό θεραπείας, η οποία θα οδηγήσει στην καλή πρόγνωση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved