Μωρό και ζέστη: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν βγείτε για βόλτα

Οι βόλτες σε πάρκα και παιδικές χαρές και φυσικά το μπάνιο στη θάλασσα είναι οι αγαπημένες συνήθειες των παιδιών το καλοκαίρι.

Μωρό και ζέστη: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν βγείτε για βόλτα

Ωστόσο, η έκθεση στον ήλιο ειδικά τις μεσημεριανές ώρες ενέχει κινδύνους και καθιστά σχεδόν απαγορευτική οποιαδήποτε έξοδο ειδικά από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 5 το απόγευμα.

Για να αντιμετωπίσετε την υπερβολική ζέστη έξω από το σπίτι, η Παιδιατρική Εταιρία Κύπρου συνιστά τα εξής:

1. Φοράτε στα παιδιά ελαφρά ανοιχτόχρωμα ρούχα που αντανακλούν την ακτινοβολία.
2. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά αφυδατώνονται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να ανεβάζουν ακόμα πιο ψηλή θερμοκρασία. Γι αυτό το λόγο πρέπει να τους δίνετε άφθονα υγρά.
3. Καλύτερα να αποφύγετε το παιχνίδι και τις άλλες δραστηριότητες του παιδιού στην αυλή όταν υπάρχει υψηλή θερμοκρασία και υγρασία. Περιμένετε να πέσει ο ήλιος και επιλέξτε σκιερούς και δροσερούς χώρους.
4. Στο αυτοκίνητο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κλιματιστικό με τις εξής προϋποθέσεις:

-Πριν μπείτε στο αυτοκίνητο ανοίξτε τα παράθυρα και βάλτε σε λειτουργία το κλιματιστικό για να αεριστεί και δροσιστεί ο χώρος.
-Ο αέρας να μη κτυπά κατ’ ευθείαν πάνω στο μωρό.
-Βάλτε στο παιδικό κάθισμα ένα σεντονάκι γιατί πιθανότατα το κάθισμα να καίει.
-Η θερμοκρασία να διατηρείται μεταξύ 28-30 οC.
-Να γίνεται αλλαγή του φίλτρου κάθε 1-2 χρόνια.
- Ποτέ να μην αφήνετε το μωρό μόνο του μέσα στο αυτοκίνητο έστω και για λίγα λεπτά γιατί η θερμοκρασία ανεβαίνει πολύ γρήγορα και υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας.

5. Αποφύγετε να πάρετε το μωρό βόλτα πριν να πέσει η θερμοκρασία. Χρησιμοποιήστε την ειδική ομπρέλα ή το σκέπαστρο που έχει το καρότσι και να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι δροσερό νερό.
6. Κίνδυνοι στη θάλασσα:
- Αποφύγετε το μπάνιο μεταξύ 11 το πρωί και 3 το απόγευμα, γιατί η υψηλή θερμοκρασία και υγρασία σε συνδυασμό με την έλλειψη υγρών μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία. Αν το παιδί έχει κόκκινο και ζεστό δέρμα, είναι υποτονικό με γρήγορους αδύνατους παλμούς , έχει πονοκέφαλο, ναυτία ή εμετό πιθανότατα να έχει θερμοπληξία και να χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.
- Προλάβετε την αφυδάτωση με τη χορήγηση άφθονων υγρών. Από τη στιγμή που τα παιδιά διψούν τα κύτταρα τους είναι ήδη αφυδατωμένα. Δώστε στα άφθονα υγρά πριν ακόμα διψάσουν.
-Η συνεχής έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα 1ου και 2ου βαθμού με φαγούρα, πόνο και κίνδυνο μόλυνσης και παραμονής μόνιμων ουλών. Η έκθεση στον ήλιο πρέπει να είναι σταδιακή αρχίζοντας τη πρώτη μέρα με 20 λεπτά και αυξάνοντας τη διάρκεια τις επόμενες μέρες.
-Το καπελάκι και τα γυαλιά ηλίου είναι επίσης απαραίτητα. Μη ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακή κρέμα ή λοσιόν κάθε 2-3 ώρες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved