Όσα πρέπει να ξέρεις για το ρέψιμο του μωρού

Μόλις γίνατε μαμά και ακούτε διαρκώς για τη σημασία του ρεψίματος, αλλά δεν είστε σίγουρη αν αυτοί οι ήχοι που ακούτε από το μωρό σας είναι ρέψιμο ή όχι. Κι αν ρευτεί και αν δε ρευτεί, και σε πόση ωρα θα ρευτεί και πώς να τον κρατήσετε και μήπως να μην κοιμηθεί αν δεν έχει ρευτεί και δεκάδες ερωτήματα πλημμυρίζουν το μυαλό σας...

Όσα πρέπει να ξέρεις για το ρέψιμο του μωρού

Ψυχραιμία. Καταρχήν το ρέψιμο επιβάλλεται γιατί έτσι τα μωρά αποβάλλουν τον αέρα που εισπνέουν κατά το θηλασμό ή το τάισμα με το μπιμπερό και γλιτώνουν τους πονόκοιλους που ταράζουν τη ζωή τους. Η καλύτερη στιγμή να ρευτεί είναι στα μισά ή μόλις ολοκληρωθεί ο θηλασμός ή το τάισμα με μπιμπερό.

Βασικές οδηγίες ρεψίματος:
Τοποθέτησε μία πετσέτα στον ώμο σου για να μη λερωθείς αν το μωρό κάνει αναγωγή, βγάλει γουλίτσες δηλαδή. Κράτα το μωρό στη δεξιά πλευρά και χτύπησέ το ελαφρά στην πλάτη. Συνέχισε υπομονετικά, γιατί μπορεί να περάσει και δεκάλεπτο μέχρι να ρευτεί το μωρό. Διάβασε εδώ τις τεχνικές ρεψίματος και δες το σχετικό βίντεο.

Μερικές συμβουλές:
-Aν το μωρό σας δείχνει νευρικό όσο τρώει, σταματήστε το τάισμα, κάντε το να ρευτεί και συνεχίστε μετά.
-Αν το μωρό αποκοιμηθεί μόλις φάει, μπορείς να του χαϊδεύεις την πλατούλα και να ρευτεί κοιμισμένο ή να το αφήσεις να κοιμηθεί σε κλίση (όχι εντελώς ανάσκελα) και θα ρευτεί μόλις ξυπνήσει. Ή θα ξυπνήσει για να ρευτεί και θα αποκοιμηθεί ξανά.
-Το ρέψιμο θα συνεχιστεί μέχρι το γάλα να πάψει να είναι το κύριο στοιχείο της διατροφής του, δηλαδή περίπου στην ηλικία των 4-6 μηνών. Όσο ωριμάζει το πεπτικό σύστημα και μόλις πραγματοποιηθεί και η εισαγωγή στερεών τροφών, η ανάγκη του για ρέψιμο θα περιοριστεί και στη συνέχεια θα εκλείψει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved