Πότε αρχίζουν να σχηματίζονται τα εσωτερικά όργανα του μωρού;

Μετά την εμφύτευση στη μήτρα , το μωρό γίνεται έμβρυο ενώ γύρω στις τριες εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου, όταν το έμβρυο επιμηκύνεται και αποκτά ακόμα πιο ανθρώπινο σχήμα, αρχίζει ο σχηματισμός των εσωτερικών οργάνων του.

Πότε αρχίζουν να σχηματίζονται τα εσωτερικά όργανα του μωρού;

Πρώτα σχηματίζεται η περιοχή που θα εξελιχθεί στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό ενώ η καρδιά και τα κύρια αιμοφόρα αγγεία αναπτύσσονται γύρω στις 4 εβδομάδες.

Λίγες μέρες αργότερα η καρδιά αρχίζει να αντλεί υγρό μέσω των αιμοφόρων αγγείων, που συνεχίζουν να αναπτύσσονται τόσο στο έμβρυο όσο και στον πλακούντα.

Την 9η εβδομάδα έχουν σχηματιστεί όλα σχεδόν τα εσωτερικά όργανα του μωρού, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, του ήπατος, του παγκρέατος, των εντέρων, της χοληδόχου κύστης και των οργάνων αναπαραγωγής. Βέβαια τα συγκεκριμένα όργανα θα συνεχίσουν να ωριμάζουν όσο αναπτύσσεται το μωρό και μερικά δεν θα είναι πλήρως λειτουργικά μέχρι τη γέννα.

Αυτή είναι μία κρίσιμη περίοδος ανάπτυξης κατά την οποία το μωρό είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην επιβλαβή δράση ουσιών, ιών και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων. Πολύ σπάνια προκαλούνται συγγενείς ανωμαλίες αργότερα.

Στους τρεις μήνες, όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Η εγκυμοσύνη μου» εκδόσεις Διόπτρα, πολλά όργανα αρχίζουν να λειτουργούν σε βασικό επίπεδο. Μερικά, όπως η καρδιά, λειτουργούν κανονικά και ο εγκέφαλος θα αναπτύσσεται γρήγορα. Τα περισσότερα όργανα λειτουργούν αποτελεσματικά μέχρι τον 5ο μήνα και όσο αναπτύσσεται το μωρό μεγαλώνουν και αυξάνουν την απόδοσή τους.

Εξαίρεση αποτελούν οι νεφροί που αναπτύσσονται πλήρως τον 8ο μήνα, και οι πνεύμονες που δεν ωριμάζουν μέχρι το τέλος της κύησης ( γύρω τις 37 εβδομάδες).

Οσο για τα γεννητικά όργανα, υπάρχουν αλλά δεν μπορούν να αναγνωριστούν μέχρι τις 20 εβδομάδες περίπου, όταν η διαφορά είναι ευδιάκριτη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved