Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο μωρό από μία παρατεταμένη εγκυμοσύνη;

Λιγότερα από 6% των μωρών γεννιούνται υπερώριμα, ξεπερνούν δηλαδή τις 42 εβδομάδες, και δεν είναι γνωστό γιατί μερικές κυήσεις διαρκούν πιο πολύ.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο μωρό από μία παρατεταμένη εγκυμοσύνη;

Είναι πιθανότερο να διαρκέσει η εγκυμοσύνη περισσότερο αν έχει συμβεί το ίδιο και στο παρελθόν ή αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Τα σημάδια υπερωριμότητας στο μωρό περιλαμβάνουν ξηρό δέρμα που σκάει, μακρυά νύχια, άφθονα μαλλιά, πτυχές στις παλάμες και τις πατούσες, ελάχιστα αποθέματα λίπους και κιτρινοπράσινο δέρμα λόγω χρώσης από μηκώνιο. Είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και επομένως χρειάζονται περισσότερη προσοχή σε σχέση με τα άλλα μωράκια.

Τα υπερώριμα μωρά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζονται αγωγή. Συνήθως γίνεται εκτίμηση της κλινικής τους εικόνας λαμβάνοντας υπόψιν την εξέταση της όψης τους όσο και τη διάρκεια της κύησης.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 5.000 νεογνά ανακάλυψε ότι όσα γεννήθηκαν μετά τις 42 εβδομάδες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς σε σχέση με όσα γεννήθηκαν περίπου στις ημερομηνίες που αναμένονταν και είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής.

Η ερευνήτρια Dr Hanan El Marroun, από το Erasmus MC-Sophia στο Ρότερνταμ, δήλωσε ότι ο καθυστερημένος όπως και ο πρόωρος τοκετός φάνηκε να σχετίζεται με μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved