Φέρνοντας το νέο μωρό στο σπίτι

Είναι η στιγμή που όλοι στην οικογένεια περιμένατε εννέα μήνες και το πρώτο παιδί σας ακόμη περισσότερο.

Φέρνοντας το νέο μωρό στο σπίτι

Θα θέλει πάρα πολύ να δει το αδερφάκι του και σίγουρα θα έχει πολλές απορίες και ερωτήσεις γι' αυτό. Φυσικά και ακόμη πιο πιθανό θα είναι να αισθανθεί ζήλια για το μικρό γιατί κι εσείς θα είστε αναγκασμένες να ασχοληθείτε περισσότερο μαζί του. Υπάρχουν τρόποι για να καταφέρετε να είναι όλα αρμονικά στη ζωή σας.

Συμπεριλάβετε όσο περισσότερο μπορείτε το παιδί σας στην καθημερινή φροντίδα του μωρού, ώστε να μην νιώθει παραμελημένο. Αν δεν δείξει κανένα ενδιαφέρον για το μωρό, μην ανησυχήσετε και κυρίως μην το αναγκάσετε να το κάνει. Ίσως πάρει λίγο περισσότερο χρόνο από ότι υπολογίζατε ή επιθυμούσατε.

Είναι πολύ σημαντικό να περνάτε ουσιαστικό χρόνο μόνοι σας με το μεγάλο παιδί. Αδράξτε την ευκαιρία όταν το μωρό κοιμάται. Αν το παιδί σας γνωρίζει ότι υπάρχει χρόνος αποκλειστικά για εκείνο, μπορεί να μειωθεί ο θυμός του ή η ζήλια του απέναντι στο νέο μέλος.

Είναι σύνηθες τα παιδιά να συμπεριφέρονται ανάρμοστα σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, αφού παλεύουν να προσαρμοστούν σε πολλές αλλαγές. Ενθαρρύνετε τα να μιλούν για όσα νιώθουν. Εξηγήστε τους όμως ότι αν και τα συναισθήματά τους είναι σημαντικά, θα πρέπει να τα εκφράζουν με πιο κατάλληλους τρόπους. Mην ανησυχήσετε αν το παιδί σας αρχίσει να μιλάει και φέρεται σαν μωρό, θέλει ξαφνικά να το ταΐζετε, να κοιμάται μαζί σας το βράδυ ή αν έχει ατυχήματα στην τουαλέτα. Τέτοιες συμπεριφορές είναι συχνές σ' αυτή την μεταβατική περίοδο και περνούν αρκετά σύντομα. Αφιερώστε του αποκλειστικό χρόνο και τονίστε ότι μπορείτε να κάνετε μαζί του δραστηριότητες που αδυνατείτε να κάνετε με το μωρό λόγω ηλικίας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved