Ποια είναι τα νεογνικά αντανακλαστικά που εξετάζει ο παιδίατρος;

Τα νεογνικά αντανακλαστικά συνίστανται σε στερεότυπες αντιδράσεις του νεογνού μετά από εφαρμογή συγκεκριμένων ερεθισμάτων.

Ποια είναι τα νεογνικά αντανακλαστικά που εξετάζει ο παιδίατρος;

Αποτελούν μέρος της νευρολογικής εξέτασης του νεογνού και φυσιολογικά κατά την ανάπτυξη εξαφανίζονται. Έχει ιδιαίτερη σημασία τα αντανακλαστικά να δημιουργούνται και από τις δυο μεριές του σώματος του νεογνού.

Ποια είναι τα νεογνικά αντανακλαστικά;
-Το αντανακλαστικό του δράγμου. Ο γιατρός βάζει τα δάχτυλά του στις παλάμες του μωρού, κι εκείνο ανταποκρίνεται ακαριαία. Κλείνει τα χεράκια του και κρατά με όλη του τη δύναμη τα δάχτυλα. Το αντανακλαστικό της αρπαγής είναι τόσο έντονο, που ο γιατρός μπορεί να σηκώσει ακόμη και όρθιο το μωρό με τη δύναμη που βάζει εκείνο σφίγγοντας τα δάχτυλά του! Συνήθως το αντανακλαστικό αυτό εξαφανίζεται μετά τους πρώτους έξι μήνες.

-Το αντανακλαστικό της βάδισης. Για να ελέγξει αυτό το αντανακλαστικό ο γιατρός κρατά το μωρό όρθιο, ακουμπώντας τα ποδαράκια του σε μια σταθερή επιφάνεια και εκείνο αμέσως κάνει κινήσεις σαν να περπατά.

-Το αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος. Ο γιατρός ξαπλώνει το μωρό ανάσκελα και ενώ το κρατά ελαφρά από τα χεράκια το αφήνει, ξαφνιάζοντας το. Τότε εκείνο ανοίγει τα χέρια του, την αγκαλιά και τα μάτια του (ή όχι όλα απαραιτήτως) αστραπιαία και τα ξανακλείνει σφιχτά.

-Το αντανακλαστικό του θηλασμού. Αγγίξτε απαλά το στόμα του μωρού σας και θα διαπιστώσετε ότι αμέσως θα το ανοίξει και θα αρχίσει να θηλάζει και να καταπίνει. Το αντανακλαστικό αυτό εξαφανίζεται μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved