Είμαι έγκυος (28η-40η εβδομάδα). Πόσο πρέπει να κινείται το μωρό στην κοιλιά μου;

Είναι ένα θέμα που αγχώνει όλες τις μέλλουσες μαμάδες! «Πόσο συχνά πρέπει να κλωτσά το νινί, πόσο δυνατά, πόσο πρέπει να κινείται» κ.τ.λ. Πάντως να ξέρετε είναι μύθος το «όπως είναι στην κοιλιά, θα είναι και απ' έξω»...

Είμαι έγκυος (28η-40η εβδομάδα). Πόσο πρέπει να κινείται το μωρό στην κοιλιά μου;

Σας παραθέτουμε κάποια βασικά σημεία που πρέπει να έχετε υπόψη σας για να μην αγχώνεστε ...προκαταβολικά!

Πρώτο σημείο: Εννοείται πως το μωράκι σας δεν είναι δυνατόν να κουνιέται συνέχεια. Υπάρχουν μέρες που θα είναι πολύ ζωηρό κι άλλες που θα είναι πολύ ήσυχο και θα ξεκουράζεται. Αν τις καταγράφετε τις μέρες αυτές, θα βλέπατε ότι υπάρχει ένας κύκλος: Ζωηράδα, ηρεμία, ζωηράδα, ηρεμία κ.τ.λ.

Δεύτερο σημείο: Το μωράκι σας άλλοτε θα κάνει αργές κινήσεις, άλλοτε πιο έντονες, κλωτσιές, γροθιές, φτερουγίσματα, στροφές, κυλίσματα κ.τ.λ.! Μην ξεχνάτε ότι κι αυτό άνθρωπος είναι! Δεν έχει πάντα τα κέφια του! Κουράζεται! Εσείς όλη μέρα έχετε τα κέφια σας;

Τρίτο σημείο: Προσέξτε αν η διάθεσή του αλλάζει, όταν αλλάζετε κι εσείς κάτι στην καθημερινότητά σας. Για παράδειγμα, αν πάτε να περπατήσετε και να κάνετε βόλτα και βρίσκεστε σε κίνηση τα μωρά νανουρίζονται και κοιμούνται. Αντιθέτως, όταν εσείς ξαπλώνετε και χαλαρώνετε, αντιλαμβάνεστε έντονα τις κινήσεις του! Επίσης, μπορεί κάποια στιγμή να είστε απασχολημένη και να μην προσέξετε καν ότι κινήθηκε! Συνήθως, όταν ξαπλώσετε το βράδυ στο κρεβάτι σας, είναι η καλύτερη ώρα, για να ελέγξετε τις κινήσεις του, γιατί αρχίζει το πάρτι! Αν φάτε κάτι γλυκό ή κάτι ξινό, μπορεί να παρατηρήσετε κάποια αύξηση της κινητικότητας. Επίσης, μανούλες έχουν αναφέρει ότι δραστηριοποιείται το μωράκι τους, όταν νευριάζουν ή όταν αγχώνονται!

Τέταρτο σημείο: Οργανωμένη δραστηριότητα παρουσιάζει το μωράκι ανάμεσα στην 28η και 32η εβδομάδα. Άρα, από την 28η εβδομάδα και μετά ελέγχουμε οργανωμένα τις κινήσεις του μωρού μας! Το θέμα των εμβρυικών κινήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς δείχνει κατά πόσο «καλοπερνάει» το μωράκι και δεν νιώθει δυσφορία στη μήτρα της μανούλας του.

Πέμπτο σημείο: Παρ' όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι κάθε μωράκι είναι διαφορετικό, καθώς και όσο προχωρά η εγκυμοσύνη αλλάζουν οι συνθήκες εντός της κοιλιάς... Όσο περνούν οι εβδομάδες ο χώρος μειώνεται, το ίδιο και το αμνιακό υγρό. Επομένως, ίσως υπάρξει κάποιος περιορισμός των κινήσεων. Για παράδειγμα: από 25-40 σε 20-30 κινήσεις την ώρα.

Έκτο σημείο: Από το να κάθεστε, λοιπόν, να μετράτε αν έκανε 10 ή 20 κινήσεις την ώρα το μωράκι σας, καλό θα ήταν να παρατηρείτε αν παρουσίασε κάποια σοβαρή αλλαγή στην κινητικότητα του και στους ρυθμούς του. Εννοείται ότι δεν πρέπει να περάσει 24ωρο και να μην αντιληφθείτε τις κινήσεις του μωρού σας! Αν συμβεί αυτό, επικοινωνείτε άμεσα με το γυναικολόγο σας!

Το πιο σημαντικό είναι να είστε προσεκτική και να παρακολουθείτε το μωρό σας, χωρίς βέβαια να σας γίνει εμμονή και άγχος! Απολαύστε την εγκυμοσύνη σας που είναι από τις ωραιότερες περιόδους της γυναίκας!

(Ευχαριστούμε το mariasmother.blogspot.gr για τις όμορφες περιγραφές)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved