Πρώτες μέρες με το νεογέννητο στο σπίτι: Πώς θα καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά

Πότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο.

Νίκη Παπανικολάου
Πρώτες μέρες με το νεογέννητο στο σπίτι: Πώς θα καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά
Bigstock

Οι πρώτες μέρες με το νεογέννητο στο σπίτι είναι από τις πιο ευτυχισμένες της ζωής σας χωρίς αμφιβολία αλλά και από τις πιο αγχωτικές.

Για σας, είναι όλα πρωτόγνωρα και αναρωτιέστε αν θα καταφέρετε να φροντίσετε σωστά το μωρό σας ή πώς θα καταλάβετε αν κάτι δεν πάει καλά.

Πότε να απευθυνθείτε σε παιδίατρο

Τα περισσότερα νεογέννητα είναι απολύτως υγιή και το μητρικό ένστικτο σπάνια θα σας διαψεύσει. Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι θα ξέρετε αν υπήρχε κάποιο σοβαρό πρόβλημα με το μωρό σας. Φυσικά, μπορείτε να καλέσετε τον γιατρό για οτιδήποτε σας απασχολεί όμως από τη στιγμή που θα διαπιστώσετε ένα από τα ακόλουθα συμπτώματα, μιλήστε άμεσα μαζί του.

neogennito-akoi.jpg

Πυρετός

Ο πυρετός είναι από τα συμπτώματα που συχνά «τρομοκρατούν» τους γονείς, οι οποίοι απευθύνονται στον παιδίατρο ρωτώντας για αντιπυρετικά και τρόπους αντιμετώπισης. Σε γενικές γραμμές, ένας πυρετός θα ακολουθήσει την «προδιαγεγραμμένη» πορεία του με τη θερμοκρασία να φτάνει εκεί όπου είναι αναμενόμενο και «προγραμματισμένο». Επειδή τις περισσότερες φορές, ο πυρετός συνοδεύεται με τις τρομώδεις κινήσεις των μυών, το γνωστό ρίγος, θα βοηθήσει σημαντικά το σκέπασμα του παιδιού, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της ανόδου. Ένα σημείο που είναι ιδιαίτερα βοηθητικό είναι να θυμούνται οι γονείς πως σχετικά με την εκτίμηση του πυρετού και τους τρόπους αντιμετώπισης, δεν είναι σημαντική τόσο η αύξηση της θερμοκρασίας, όσο η διάθεση του παιδιού. Oπως εξηγεί η παιδίατρος Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνουν τον παιδίατρο σχετικά με τον πυρετό του παιδιού, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως όταν πρόκειται για βρέφος μικρότερο των 3 μηνών, για ένα πυρετό που διαρκεί πάνω από 3 ημέρες και συνοδεύεται με κακουχία και τάση αφυδάτωσης και φυσικά στις περιπτώσεις παιδιών με αρκετά υψηλό πυρετό όπως πάνω από 39oC. Σε κάθε περίπτωση όμως κατά την επικοινωνία με τον παιδίατρο οι γονείς θα πρέπει να εστιάζουν στα συμπτώματα και όχι στον πυρετό.

Το μωρό δεν τρώει

Τα περισσότερα νεογέννητα τρώνε κάθε δύο με τρεις ώρες ή 8 με 12 φορές μέσα στο εικοσιτετράωρο. Τις πρώτες μία με δύο μέρες είναι πιθανό να πίνει μόνο 15 ml σε κάθε τάισμα, μετά όμως η ποσότητα αυτή αυξάνεται στα 30-60 ml ανά τάισμα.

  • Στην ηλικία των 2 μηνών: 120-150 ml γάλακτος κάθε τρεις με τέσσερις ώρες.
  • Στην ηλικία των 4 μηνών: 120-170 ml γάλακτος σε κάθε τάισμα.

Αν διαπιστώσετε ότι το νεογέννητο αρνείται να φάει κι ότι η πάνα του είναι στεγνή, θα πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρο.

to-moro-den-kakomathainei-stin-agkalia.jpg

Κιτρινωπό δέρμα

Εάν το δέρμα ή τα μάτια του μωρού γίνονται όλο και πιο κίτρινο, έχει ίκτερο. Συνήθως, ο ίκτερος υποχωρεί μόνος του, αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το μωρό μπορεί να χρειαστεί θεραπεία φωτοθεραπείας στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο.

Αίμα στα κόπρανα

Αν διαπιστώσετε ίχνη αίματος ή οτιδήποτε σας φανεί παράξενο στα κακά του μωρού, μιλήστε με τον παιδίατρο προκειμένου να αξιολογηθεί έγκαιρα σε περίπτωση που απαιτείται θεραπεία.

Αίμα στα κόπρανα του μωρού: Οι πιθανές αιτίες

Με πληροφορίες από το thebump.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved