Έκζεμα ή νεογνική ακμή; Διαφορές στα συμπτώματα και την αντιμετώπιση

Πώς θα καταλάβετε εάν ο μωρό έχει έκζεμα ή νεογνική ακμή;

Έκζεμα ή νεογνική ακμή; Διαφορές στα συμπτώματα και την αντιμετώπιση

Μαμά βάζει κρέμα στο πρόσωπο του μωρού.

Bigstock

Το δέρμα του νεογέννητου είναι πολύ ευαίσθητο και τις πρώτες εβδομάδες είναι πιθανό να παρατηρήσετε κοκκινίλες, σπυράκια και ερεθισμούς.

Από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις των νεογέννητων είναι η νεογνική ακμή και το έκζεμα. Και οι δύο έχουν ως βασικό σύμπτωμα το ερεθισμένο δέρμα, υπάρχουν όμως διαφορές ως προς το είδος των ερεθισμών.

Έκζεμα

Έκζεμα ή αλλιώς ατοπική δερματίτιδα είναι ένα δερματικό εξάνθημα που εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 5 μηνών. Στα μωρά τείνει να εμφανίζεται στα μάγουλα και το τριχωτό της κεφαλής, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί στα χέρια, στα πόδια, στο στήθος ή σε άλλα μέρη του σώματος.

Το εξάνθημα είναι ξηρό και αποτελείται από μικροσκοπικά κόκκινα εξογκώματα που πρήζονται ή μολύνονται εάν γρατσουνιστούν.

Τα αίτια που προκαλούν το έκζεμα δεν είναι γνωστά, ωστόσο η κληρονομικότητα και περιβαλλοντικοί παράγοντες θεωρούνται ότι παίζουν κάποιον ρόλο. Αλλεργιογόνα που μπορεί να προκαλέσουν έκζεμα είναι:

  • Σαπούνια, σαμπουάν και καθαριστικά
  • Ξηρός αέρας
  • Κρέμες σώματος
ekzema-paidi.jpg

Μωρό με έκζεμα στην κούνια.

Νεογνική ακμή

Η νεογνική ακμή είναι ένας τύπος ακμής που εκδηλώνεται στα νεογέννητα κυρίως στο πρόσωπο. Εμφανίζεται στο 20% περίπου των μωρών τις πρώτες 2 με 4 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Τα εξανθήματα στην περίπτωση αυτή είναι μικροσκοπικά κόκκινα ή άσπρα σπυράκια τα οποία υποχωρούν στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς θεραπεία μέχρι και τον τέταρτο μήνα.

Όπως και στο έκζεμα έτσι και στη νεογνική ακμή, τα αίτια δεν είναι γνωστά. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι μητρικές ή βρεφικές ορμόνες παίζουν κάποιον ρόλο. Επίσης, οι ερεθισμοί στο δέρμα είναι πιθανό να προκύψουν από φάρμακα που παίρνει η μαμά κατά τον θηλασμό ή από τη χρήση προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας.

neogniki-akmi.jpg

Μωρό με νεογνική ακμή κοιμάται.

Αντιμετώπιση εκζέματος και νεογνικής ακμής

Το βρεφικό έκζεμα στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτεί θεραπεία. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας κι εκείνος θα σας διερευνήσει πιθανές αιτίες που το προκαλούν και θα σας προτείνει την κατάλληλη αντιμετώπιση. Ειδικές κρέμες και αντιισταμινικά συνταγογραφούνται συνήθως σε μέτριες έως σοβαρές περιπτώσεις. Άλλες θεραπείες εκζέματος περιλαμβάνουν το συμπλήρωμα βιταμινών, τις διατροφικές αλλαγές και τη χρήση φυσικών ελαίων.

Η βρεφική ακμή από την άλλη στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρήζει θεραπείας και τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους μερικές εβδομάδες μετά. Για να μην επιβαρύνετε το δέρμα του μωρού, μη χρησιμοποιείτε σαμπουάν ή λοσιόν χωρίς την έγκριση του γιατρού και μην τρίβετε με δύναμη το σημείο των ερεθισμών.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved