Ο ήλιος είναι επιβλαβής για τα παιδιά;

Τα παιδιά έχουν ευαίσθητο δέρμα που μπορεί εύκολα να επηρεαστεί από την έκθεση σε υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ήλιου, ακόμη και σε συννεφιασμένες ή νεφελώδεις ημέρες.

Aγγελική Ρέβελα
Ο ήλιος είναι επιβλαβής για τα παιδιά;

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, θερμοπληξία ή/και εξάντληση, καρκίνους του δέρματος, καταρράκτη και άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, οδηγώντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων και μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ενώ παράλληλα προκαλεί πρόωρη γήρανση και βλάβη στο δέρμα.

Ποιος χρειάζεται αντηλιακή προστασία;

Κάθε παιδί χρειάζεται αντηλιακή προστασία. Όσο πιο ανοιχτό είναι το φυσικό χρώμα της επιδερμίδας, τόσο λιγότερη μελανίνη έχει να απορροφά τις ακτίνες UV και να προστατεύεται. Όσο πιο σκούρο είναι το φυσικό χρώμα της επιδερμίδας ενός ατόμου, τόσο περισσότερη μελανίνη έχει. Οι δερματολόγοι συνιστούν σε όλα τα παιδιά - ανεξάρτητα από τον τόνο του της επιδερμίδας τους – να φορούν αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 ή μεγαλύτερο.

nivea antiliako 2

Η επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού

Το αντηλιακό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της επιδερμίδας από εγκαύματα από τον ήλιο και άλλες σοβαρότερες παθήσεις, αλλά μόνο αν χρησιμοποιείται σωστά. Με όλα τα αντηλιακά που είναι διαθέσιμα αυτές τις μέρες, η επιλογή του κατάλληλου για τα παιδιά σας μπορεί να είναι δύσκολη. Αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία όταν χρησιμοποιείτε ένα αντηλιακό είναι πόσο καλά προστατεύει την επιδερμίδα από τις ακτίνες UV. Ψάξτε για αντηλιακό που λέει «ευρύ φάσμα» για την προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB και ένα SPF (δείκτης προστασίας από τον ήλιο) 30 ή μεγαλύτερο. Αποφύγετε τα αντηλιακά που περιέχουν oxybenzone λόγω ανησυχιών σχετικά με τις ήπιες ορμονικές ιδιότητες. Τα παιδικά αντηλιακά NIVEA SUN δεν περιέχουν Octinoxate, Oxybenzone, Octocylene και είναι χωρίς μικροπλαστικά.

Το παιδικό αντηλιακό NIVEA SUN Protect & Care Trigger 5 σε 1 με SPF 50+ ή με SPF 30 και το παιδικό αντηλιακό NIVEA SUN Sensitive Protect Trigger Babies & Kids 5 σε 1 SPF 50+ παρέχουν αξιόπιστη αντηλιακή προστασία που βοηθάει στη μείωση των αλλεργιών ενώ η σύνθεσή τους απορροφάται εύκολα.

Όταν προμηθεύεστε αντηλιακό, υπάρχουν σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε. Ελέγξτε τις ετικέτες ώστε να πληρούνται όλες οι παρακάτω προδιαγραφές:

  • Να έχει SPF (αντηλιακό παράγοντα) 30 ή μεγαλύτερο
  • Να προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB (αντηλιακό «ευρέως φάσματος»)
  • Να είναι η σύνθεση του έξτρα ανθεκτική στο νερό (προστατεύει τα παιδιά, ενώ βρίσκονται στο νερό)
ταινίες για μικρά και μεγάλα παιδιά - 1
  • Να υπάρχει ευκολία στη χρήση. Tο παιδικό αντηλιακό NIVEA SUN Babies & Kids Sensitive Protect 5 σε 1 με SPF50+ είναι διαθέσιμο σε συσκευασίες με Trigger Spray, με απλό Spray και σε μορφή λοσιόν ώστε η μητέρα να μπορεί να επιλέξει την υφή αλλά και τον τρόπο εφαρμογής που εξυπηρετεί εκείνη και το παιδί.
ταινίες για μικρά και μεγάλα παιδιά - 1
  • Ακόμα, το παιδικό αντηλιακό NIVEA SUN Protect & Care Roll-On 5 σε 1 με SPF 50+ διατίθεται σε πρακτική συσκευασία με roll on ενώ το NIVEA SUN Protect & Care Coloured Spray 5 σε 1 με SPF 50+ έχει σύνθεση με ασφαλές χρώμα που εξυπηρετεί τη μητέρα ώστε να ξέρει σε ποια σημεία το έχει εφαρμόσει ενώ είναι super διασκεδαστικό για τα παιδιά.
  • Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να υπάρχει συμβατότητα με την επιδερμίδα και να είναι παιδιατρικά εγκεκριμένο. Οι συνθέσεις όλης της σειράς παιδικών και βρεφικών αντηλιακών NIVEA SUN Kids και Babies & Kids, είναι παιδιατρικά εγκεκριμένες για τη συμβατότητά τους με την επιδερμίδα, και προσφέρουν αξιόπιστη αντηλιακή προστασία, που βοηθάει στη μείωση του ρίσκου των αλλεργιών που προκαλούνται από τον ήλιο, ενώ παράλληλα ενισχύουν το προστατευτικό φράγμα της ίδιας της επιδερμίδας και προσφέρουν την ενυδάτωση που διαρκεί.
  • Καλό είναι να ελέγχουμε και τη βιωσιμότητα. H σύνθεση του αντηλιακού να είναι σε μεγάλο ποσοστό βιοδιασπώμενη, να απορροφάται εύκολα και να σέβεται τη θάλασσα. Η NIVEA SUN αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον γι’ αυτό όλα τα προϊόντα της σειράς παιδικών και βρεφικών αντηλιακών NIVEA SUN Kids και Babies & Kids έχει βιοδιασπώμενη σύνθεση που σέβεται τη θάλασσα, δεν περιλαμβάνει UV φίλτρα Octinoxate, Oxybenzone, Octocrylene και είναι χωρίς Μικροπλαστικά. Τέλος, τα μπουκάλια της σειράς έχουν 95% ανακυκλωμένο μπουκάλι (χωρίς το καπάκι και την αντλία).

Πώς, πότε και πού να χρησιμοποιήσετε το αντηλιακό;

Για να κάνει τη… δουλειά του το αντηλιακό, πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά. Διαβάστε πώς θα το πετύχετε:

  • Εφαρμόστε αντηλιακό όποτε τα παιδιά σας είναι στον ήλιο. Για καλύτερα αποτελέσματα, εφαρμόστε το περίπου 15 έως 30 λεπτά πριν τα παιδιά βγουν έξω.
  • Εφαρμόστε γενναιόδωρα το αντηλιακό. Οι δερματολόγοι συνιστούν να χρησιμοποιείτε ποσότητα αρκετή για να γεμίσετε ένα πλαστικό φλιτζάνι φαρμάκου για να καλύψετε τις εκτεθειμένες περιοχές του σώματος. Ένα άλλο κόλπο είναι να χρησιμοποιήσετε τον «κανόνα του κουταλιού του γλυκού». Χρησιμοποιήστε 9 κουταλάκια του γλυκού αντηλιακό για όλο το σώμα: 1 κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο και το λαιμό, 1 κουταλάκι του γλυκού για το μπροστινό μέρος του κορμού και 1 για το πίσω μέρος του κορμού, 1 κουταλάκι του γλυκού για κάθε χέρι και 2 κουταλάκια του γλυκού για κάθε πόδι. Το αντηλιακό NIVEA SUN Protect & Care Coloured Spray 5 σε 1 με SPF 50+ έχει πρωτοποριακή σύνθεση με ασφαλές χρώμα, και έτσι η εφαρμογή γίνεται παιχνίδι για το παιδί, αλλά και ευκολότερη για τη μητέρα, η οποία βλέπει που ακριβώς έχει εφαρμοστεί το αντηλιακό. Το χρώμα «εξαφανίζεται» λίγο μετά την εφαρμογή.
  • Επαναλάβετε συχνά το αντηλιακό, περίπου κάθε 2 ώρες. Εφαρμόστε ξανά αφού ένα παιδί ιδρώσει ή κολυμπήσει ή σκουπιστεί.
  • Εφαρμόστε ένα αδιάβροχο αντηλιακό εάν τα παιδιά είναι κοντά στο νερό ή κολυμπούν. Το νερό αντανακλά και εντείνει τις ακτίνες του ήλιου, έτσι τα παιδιά χρειάζονται προστασία που διαρκεί. Τα αδιάβροχα αντηλιακά μπορεί να διαρκέσουν αρκετή ώρα στο νερό, ενώ μερικά είναι επίσης ανθεκτικά στον ιδρώτα. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την αδιάβροχη ετικέτα, φροντίστε να εφαρμόσετε ξανά αντηλιακό όταν τα παιδιά βγαίνουν από το νερό. Όλη η σειρά παιδικών αντηλιακών NIVEA SUN Kids και Babies & Kids έχει συνθέσεις ανθεκτικές στο νερό.
  • Τα αντηλιακά, όπως και πολλά άλλα προϊόντα, έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά με την πάροδο του χρόνου. Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης των παλιών αντηλιακών δοχείων και αντικαταστήστε τα αν είναι ξεπερασμένα.
nivea antiliako 9

Τι άλλο να προσέξετε

Κρατήστε τα μωρά κάτω των 6 μηνών μακριά από τον ήλιο. Όταν βγαίνετε έξω, ντύστε το μωρό σας με ελαφριά ρούχα που καλύπτουν χέρια και πόδια — και μην ξεχνάτε ένα καπέλο με γείσο. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε τον ήλιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα αντηλιακού στο εκτεθειμένο δέρμα του μωρού σας, όπως τα χέρια και το πρόσωπο.

ταινίες για μικρά και μεγάλα παιδιά - 1

Αποφύγετε τις πιο δυνατές ακτίνες της ημέρας. Προσπαθήστε να μείνετε στη σκιά όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός (συνήθως από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα).

Ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας του δέρματος είναι η κάλυψη. Για να βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα προσφέρουν αρκετή προστασία, βάλτε το χέρι σας μέσα στα ρούχα, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν μπορείτε να το δείτε μέσα από αυτά.

Εφοδιαστείτε με παιδικά γυαλιά ηλίου. Η έκθεση στον ήλιο βλάπτει τα μάτια αλλά και το δέρμα. Ακόμη και μια ημέρα στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε κάψιμο του κερατοειδούς (το εξωτερικό καθαρό στρώμα μεμβράνης του ματιού).

nivea antiliaiko 10

Διπλός έλεγχος φαρμάκων. Ορισμένα φάρμακα κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στις ακτίνες UV. Ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν οποιαδήποτε συνταγογράφηση (ειδικά αντιβιοτικά και φάρμακα για την ακμή) και φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή που παίρνουν τα παιδιά σας μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στον ήλιο. Εάν ναι, λάβετε επιπλέον προφυλάξεις από τον ήλιο.

Ελέγχετε τακτικά το δέρμα του παιδιού σας. Κοιτάξτε προσεκτικά σε όλη την επιδερμίδα του για νέες κρεατοελιές ή αλλαγές στο δέρμα. Συζητήστε με το γιατρό του παιδιού σας σχετικά με οποιεσδήποτε αλλαγές βλέπετε.

Για βρέφη μεγαλύτερα των 6 μηνών να εφαρμόσετε αντηλιακό σε όλες τις περιοχές του σώματος, αλλά προσέξτε γύρω από τα μάτια. Αν το μωρό σας τρίβει αντηλιακό στα μάτια του, σκουπίστε τα μάτια και τα χέρια του καθαρά με ένα υγρό πανί.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αντιηλιακό δερματολογικά εγκεκριμένο όπως είναι το παιδικό αντηλιακό NIVEA SUN Sensitive Protect Trigger Babies & Kids 5 σε 1 SPF 50+, το οποίο είναι κατάλληλο για την ευαίσθητη παιδική και βρεφική επιδερμίδα από 6 μηνών και πάνω και παρέχει αξιόπιστη αντηλιακή προστασία που βοηθά στη μείωση του ρίσκου των αλλεργιών που προκαλούνται από τον ήλιο.

Μην αφήνετε το μωρό σας να αφυδατωθεί ή να υπερθερμανθεί. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας είναι καλά ενυδατωμένο σε ζεστό καιρό προσφέροντας μητρικό γάλα ή κάτι για να πιει κάθε ώρα περίπου. Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας μόνο στο αυτοκίνητο.

Εάν ταξιδεύετε σε μια ξένη χώρα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής της σεζόν, ετοιμάστε ή αγοράστε την ισχυρότερη αντηλιακή προστασία που μπορείτε να βρείτε. To παιδικό αντηλιακό NIVEA SUN Protect & Care Roll-On 5 σε 1 με SPF 50+ διατίθεται σε πρακτική συσκευασία με roll on, ιδανική για το ταξίδι.

*Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
email: drrevela@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved