Αναπτύξτε τις αισθήσεις του μωρού σας

Μετά τη γέννηση τους τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν μια – μια τις αισθήσεις τους. Στο χέρι σας είναι με διάφορα παιχνίδια και κόλπα να τις αναπτύξετε ακόμη περισσότερο. Και μη φοβάστε ότι οι άλλοι θα θεωρήσουν ότι πρόκειται για κάτι υπερβολικό, ακόμη και οι απλές γκριμάτσες που κάνετε στο μωρό σας είναι πολύ σωστές.

Αναπτύξτε τις αισθήσεις του μωρού σας

Από τη γέννηση τους τα παιδιά ξετρελαίνονται με τα πρόσωπα των ανθρώπων που έχουν γύρω τους. Κρατήστε το νεογέννητο μωρό σας κοντά στο πρόσωπό σας και μιλήστε του ή κάντε του διάφορες γκριμάτσες. Μπορείτε μάλιστα να περιμένετε λίγο και δεν αποκλείεται να τα δείτε να κάνουν το ίδιο. Αυτό φυσικά αφού έχουν περάσει οι πρώτες εβδομάδες.

Δεν είναι όμως μόνο τα πρόσωπα τα οποία θα τραβήξουν την προσοχή του. Τους αρέσουν και τα έντονα χρώματα και σχέδια. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες όσο πιο πολύπλοκο είναι το σχέδιο τόσο περισσότερο θα το κοιτούν.

Να θυμάστε: Όταν γεννιέται το μωρό δεν βλέπει καλά, κυρίως σε απόσταση. Τα νεογέννητα βλέπουν περίπου στα 20 με 30 εκατοστά.

Στους δύο μήνες η όραση έχει βελτιωθεί τόσο ώστε να μπορεί να εστιάζει και να ακολουθεί κάτι που κινείται. Στους τρεις μήνες βλέπε πέρα και από τα τρία μέτρα πιο καθαρά ενώ η όρασή του είναι ίδια με αυτή ενός ενήλικα κοντά στο χρόνο.

«Κοίταξέ με»: Κουνήστε κοντά στο πρόσωπό του μια κουδουνίστρα και σιγά – σιγά μετακινήστε τη αριστερά και δεξιά. Αν δείτε ότι χάνει το σημείο όπου βρίσκεται κουνήστε τη να κάνει θόρυβο έτσι ώστε να τους τραβήξει την προσοχή.

Όταν πια το μωρό σας μπορεί να καθίσει έχει αναπτύξει και τα χρώματα. Παίξτε με μικρά τουβλάκια διαφορετικών χρωμάτων και διαλέξτε αυτό που σας αρέσει περισσότερο. Στη συνέχεια βάλτε το μωρό σας να κάνει το ίδιο.

Πάρτε το μωρό σας και πηγαίνετε μια βόλτα στο σούπερμαρκετ ή στο πάρκο. Μιλήστε του για το τι βλέπετε μπροστά σας και δείξτε του με το χέρι σας για να το εντοπίσει.

«Άκουσε με»: Η αίσθηση της ακοής έρχεται πολύ πιο σύντομα από την όραση. Μάλιστα πριν καν γεννηθούν, περίπου στις 25 εβδομάδες κυοφορίας αρχίζουν και ακούν.

Ένα νεογέννητο θυμάται τους ήχους που άκουγε στη μήτρα. Τον θόρυβο και τις ομιλίες, ακόμη και τα τραγούδια που μπορεί να του τραγουδάτε.

Στους τρεις μήνες, αφότου έχει γεννηθεί προσπαθεί να μιμηθεί τους ήχους. Στους πέντε αρχίζει να προσπαθεί να σχηματίσει λέξεις και να επαναλάβει αυτά που του λέτε.

Δώστε του παιχνίδια που κάνουν διαφορετικούς ήχους. Βάλτε μουσική και πάρτε ένα κουτί με δημητριακά έτσι ώστε να το κουνήσετε και να ακουστεί ο ήχος. Αρχίστε να του μαθαίνετε τους ήχους των ζώων.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved