Έρευνα: Λιγότερη ρύπανση, λιγότερα μωρά με προβλήματα!

Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα μείωνε και τις γεννήσεις βρεφών με χαμηλό σωματικό βάρος, σύμφωνα με νέα μελέτη!

Έρευνα: Λιγότερη ρύπανση, λιγότερα μωρά με προβλήματα!

Τα ευρήματά της, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «The Lancet Respiratory Medicine», υποδηλώνουν ότι κάθε μείωση της συγκέντρωσης των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων (διαμέτρου 2,5 μικρονίων ή μικρότερης) κατά 10 μg/m3, θα μείωνε κατά 22% τον αριθμό των γεννήσεων λιποβαρών μωρών.

Τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα ή χαμηλότερη (σε συντομογραφία ΡΜ2,5) καταλήγουν στον ατμοσφαιρικό αέρα από διάφορες πηγές, όπως οι ρύποι των οχημάτων, και έχουν συσχετισθεί με νοσήματα της καρδιάς και των πνευμόνων, καρκίνο και πρόωρο θάνατο.

Ένα νεογέννητο, όπως αναφέρουν tanea, θεωρείται λιποβαρές όταν ζυγίζει λιγότερο από 2,5 κιλά την 37η εβδομάδα της κυήσεως.
Η γέννηση ενός μωρού με χαμηλό σωματικό βάρος σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας και με χρόνια προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή.

«Το χαμηλό σωματικό βάρος κατά τη γέννηση σχετίζεται με τον συριγμό και το άσθμα κατά την παιδική ηλικία, καθώς και με μειωμένη πνευμονική λειτουργία στην ενήλικη ζωή. H έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί έναν σημαντικό, δυνάμενο να ελεγχθεί παράγοντα κινδύνου για γέννηση λιποβαρών βρεφών», γράφουν η δρ Μαρί Πέντερσεν και οι συνεργάτες της, από το Κέντρο Έρευνας Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας στη Βαρκελώνη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved