Γράμμα στη μαμά που γέννησε πρόωρα

Μαργαρίτα Νικολάου

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου

Αγαπημένη μου μαμά,

Η ΜΕΝΝ είναι μια αίθουσα που δεν περίμενες ποτέ ότι θα βρισκόσουν. Που δεν περίμενες ποτέ ότι θα βλέπεις το μικροσκοπικό σου μωρό να παλεύει για τη ζωή του. Είναι ένα μέρος που δεν διάλεξες και αν μου μοιάζεις λίγο, σίγουρα κάναμε τα ίδια όνειρα. Να κρατάμε στο τέλος της εγκυμοσύνης μας ένα υγιές, χαρούμενο και ροδοκόκκινο μωρό στην αγκαλιά μας αμέσως μετά τη γέννα.

Εγώ κατάφερα να φύγω με την μπέμπα μου αγκαλιά έτσι όπως ονειρευόμουν. Είμαι από εκείνες τις τυχερές μαμάδες που τα πράγματα πήγαν έτσι ακριβώς όπως τα σχεδίαζε. Έτσι όπως τα προγραμμάτιζε. Εσύ όμως; Η ζωή δεν στα έφερε έτσι όπως ήθελες. Σε έβγαλε από τα όνειρα και τον προγραμματισμό σου.

Τώρα αντί να βρίσκεσαι στο σπίτι, παρακολουθείς από μακριά το εύθραυστο μωρό σου. Βρίσκεται μέσα σε ένα διάφανο πλαστικό κουτί. Διασωληνωμένο. Το βλέπεις καθημερινά να παλεύει για τη ζωή του.

Μακάρι να υπήρχαν μαγικές λέξεις για να κάνω αυτή την κατάσταση καλύτερη για εσένα, αλλά ξέρω (όχι επειδή το έζησα - όχι από προσωπική εμπειρία) ότι δεν υπάρχουν λέξεις για να σε κάνω να νιώσεις καλύτερα. Ό,τι και αν σου πω δεν θα καταφέρω να φέρω στα χείλη σου το χαμόγελο, ωστόσο μπορώ να σε ενθαρρύνω ότι όλα θα πάνε καλά. Μπορώ να πω σε εσένα και σε άλλες μαμάδες που ίσως ζουν ό,τι ζεις και εσύ ότι εκεί... στο διάφανο πλαστικό κουτί... το μικρό σου λουλουδάκι θα ανθίσει. Και θα γίνει το πιο δυνατό από όλα της γενιάς του. Το πιο σπουδαίο. Το πιο λαμπερό. Το πιο όμορφο. Και ξέρεις γιατί; Γιατί θα έχει εσένα για μαμά. Γι' αυτό.

Μικροί μαχητές που δεν το βάζουν εύκολα κάτω

Σίγουρα αυτή τη στιγμή ίσως να είναι όλα αβέβαια για εσένα. Να είσαι τρομοκρατημένη. Να περνούν διάφορες σκέψεις από το μυαλό σου όπως "Θα τα καταφέρει;", "Θα έρθει σπίτι μας;", "Θα μπορέσω να το κρατήσω στην αγκαλιά μου;", όμως πρέπει να έχεις πίστη όχι μόνο στο Θεό αλλά και στο ίδιο σου το παιδί.

Αυτοί οι μικροί μαχητές δεν το βάζουν εύκολα κάτω ξέρεις... Η Στελλίνα, ο Μάρκος, η Χρυσή και η Μαρία είναι παιδιά έχουν περάσει από τη ζωή μου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και μου έχουν αποδείξει ότι τα πρόωρα παιδιά είναι δυνατά. Πολύ δυνατά. Κρύβουν μια απίστευτη δύναμη μέσα τους.

Δύναμη να γνωρίσουν αυτόν τον νέο κόσμο. Δύναμη να δουν επιτέλους από κοντά τη γυναίκα που τους μιλούσε όλους αυτούς τους μήνες που βρισκόντουσαν στον σάκο. Δύναμη να ζήσουν τη ζωή τους.

Ξέρω ότι όλα αυτά αυτή τη στιγμή δεν τα καταλαβαίνεις. Η μόνη σου έγνοια είναι να περάσει όλο αυτό και γρήγορα. Να φύγει ο πόνος του παιδιού σου.

Ξέρω ότι πλέον δεν κάνεις όνειρα όπως πριν και το μόνο που ελπίζεις είναι απλά να φύγεις μαζί με το μωρό σου όσο πιο γρήγορα γίνεται από τη ΜΕΝΝ. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Να θυμάσαι ότι αυτό το ταξίδι που βρίσκεσαι είναι μια μάχη. Μια μάχη που κάποια στιγμή θα τελειώσει και τότε θα αρχίσεις τη ζωή που ονειρευόσουν. Θα αρχίσει η νέα σου ζωή μαζί με το μωρό σου. Θα κοιτάς τα "σημάδια" που σου άφησε όλη αυτή η περιπέτεια γνωρίζοντας ότι τόσο εσύ όσο και το παιδί σου κερδίσατε τη μάχη για τα όνειρα για τη ζωή και αυτό θα είναι σπουδαίο.

Τώρα, δεν μπορώ να σου πω κάτι άλλο. Μόνο να έχεις δύναμη, ελπίδα και πίστη ότι όλα θα πάνε καλά. Να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνη. Αυτή τη στιγμή δίπλα σου, σε κάποια άλλη κλινική, σε κάποια άλλη χώρα μια μαμά νιώθει όπως εσύ, μια μαμά έζησε όσα έζησες και κάποια άλλη μαμά θα βρεθεί στη θέση σου.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα σου κάνουν ό,τι μπορούν για να σας φέρουν και πάλι κοντά. Από το ιατρικό προσωπικό, από τις νοσηλεύτριες που αγκαλιάζουν και φροντίζουν το παιδί σου μέχρι την P&G και τα Pampers Preemie που συνεχίζουν να στέκονται για τρίτη χρονιά περήφανα δίπλα στους μικρούς μαχητές και τις οικογένειες τους.

Με αγάπη μια μαμά που δεν έζησε όσα ζεις εσύ, αλλά που έχει ακούσει 10αδες ιστορίες με πρόωρα μωρά και που έχει γνωρίσει 10αδες μικρούς μαχητές που μόνο μικροί δεν είναι πια.

Ένα post = Μια δωρεά

Αν θέλετε να μοιραστείτε την δική σας ιστορία μπορείτε να τη στείλετε εδώ ώστε να πάρουν δύναμη και άλλες μαμάδες που βρίσκονται στη θέση σας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εσείς μαμάδες που γεννήσατε έναν μικρό μαχητή και πλέον έχετε επιστρέψει στο σπίτι ή εσείς που γεννήσατε χωρίς να έχετε αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα (όπως εγώ) και θέλετε να δώσετε μια συμβουλή ή μια ευχή στις οικογένειες με πρόωρα παιδιά. Η P&G και τα Pampers συνεχίζουν τη συνεργασία τους με τη ΜΚΟ Ηλιτόμηνον που είναι εστιασμένη στην ενίσχυση και την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα της προωρότητας και με τα δικά σας μηνύματα θα βοηθήσουν με τη σειρά τους να δωρίσουν μαζί με το Ηλιτόμινον μια θερμοκοιτίδα τελευταίας τεχνολογίας σε ένα μαιευτήριο της χώρας. Αξίζει να γνωρίζετε ότι θα είναι η τρίτη που θα δωριστεί.

Η πρόεδρος του «Ηλιτόμηνον» Λέλα Βαβουράκη ανέφερε για την συγκεκριμένη ενέργεια: «Είναι πολύ σημαντικό να έχουν τα πρόωρα νεογνά μια ολοκληρωμένη, πολυδιάστατη, φροντίδα, με στόχο τη μείωση του στρες, της δυσφορίας και του πόνου. Αυτή τη φροντίδα τη χρειάζονται για να έχουν την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη και να γίνουν υγιείς ενήλικες, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχοκοινωνικά. Αυτή η ολοκληρωμένη φροντίδα έγινε το σημείο που συναντηθήκαμε με τα Pampers, τα οποία ευχαριστούμε και για τις μικροσκοπικές πάνες και για την υποστήριξη να αγοράσουμε θερμοκοιτίδες νέας τεχνολογίας για τα πολύ ευάλωτα μωρά των ΜΕΝΝ».

«Για εμάς είναι πολύ βασικό οτιδήποτε χρησιμοποιούμε για την φροντίδα και την νοσηλεία των πρόωρων νεογνών να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Ευχαριστούμε τα Pampers που σχεδίασαν μία πάνα που είναι ειδικά προσαρμοσμένη για το πολύ μικρό τους σώμα, ώστε να μην περιορίζει στην κίνηση και να εμποδίζει τις ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια του πολύτιμου ύπνου τους», τόνισε η Βικτωρία Μοσχάκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη θερμοκοιτίδα δόθηκε "Έλενα Βενιζέλου" Γυναικολογικο Νοσοκομείο - Μαιευτήριο στην Αθήνα και η δεύτερη στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»

Ενώστε τις φωνές σας, τις ιστορίες σας και δείξτε ότι τα πρόωρα μωρά είναι τα πραγματικά θαύματα στον δικό μας κόσμο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved