Τι είναι το μαντού και γιατί πρέπει το παιδί να το έχει κάνει πριν ξεκινήσει παιδικό σταθμό;

Ένα από τα πράγματα που ζητάνε πριν ξεκινήσουμε τον παιδικό σταθμό είναι να κάνουμε στο παιδί μας το λεγόμενο μαντού!

Τι είναι το μαντού και γιατί πρέπει το παιδί να το έχει κάνει πριν ξεκινήσει παιδικό σταθμό;

Πολλοί μας το λένε αλλά λίγες από εμάς γνωρίζουμε τι είναι και γιατί πρέπει να το κάνει το παιδί;


Το μαντού ή αλλιώς φυματινοαντίδραση δεν είναι εμβόλιο όπως πολλοί νομίζουν. Πρόκειται για ένα διαγνωστικό τεστ με το οποίο εντοπίζεται αν υπάρχει στον οργανισμό του παιδιού το μικρόβιο της φυματίωσης.

Το μικρόβιο μπορεί να εκδηλώσει τη νόσο της φυματίωσης ακόμη και μήνες μετά την είσοδό του στον οργανισμό. Έτσι, με το τεστ επιτυγχάνεται η έγκαιρη ανίχνευσή του -εφόσον υπάρχει- προκειμένου να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες εξετάσεις και η αγωγή.

Το mantoux έχει προληπτικό χαρακτήρα μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές στη ζωή ενός παιδιού, ακόμη και κάθε χρόνο, εφόσον το κρίνει ο παιδίατρος.

Συνήθως το τεστ γίνεται για πρώτη φορά στην ηλικία των 15 μηνών και προηγείται του εμβολιασμού ιλαράς, ερυθράς και παρωτίτιδας. Το τεστ γίνεται ενέσιμα και ενδοδερμικά στο αντιβράχιο του παιδιού και προκαλεί μια μικρή φουσκαλίτσα που υποχωρεί 1-2 ώρες μετά.

Το αποτέλεσμα "διαβάζεται" μέσα σε 48 έως 72 ώρες:

-εάν δεν εμφανιστεί τίποτα το τεστ θεωρείται αρνητικό (άρα φυσιολογικό)

-εάν η περιοχή όπου έγινε η ένεση κοκκινίσει έντονα (σαν τσίμπημα από κουνούπι) και εμφανιστεί έπαρμα (εξόγκωμα) διαμέτρου 8-10 χιλιοστών τότε το τεστ είναι θετικό και ο παιδίατρος θα αποφασίσει για τις περαιτέρω κινήσεις (ακτινογραφία θώρακα κτλ)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved