Πώς να αποφύγετε τους οικογενειακούς γιορτινούς καβγάδες

Στις γιορτές σε όλους αρέσει να μαζευόμαστε με την οικογένειά μας και να περνάμε όμορφα και ήσυχα.

Χρύσα Παπακυργιάκη
Πώς να αποφύγετε τους οικογενειακούς γιορτινούς καβγάδες

Οικογενειακές γιορτές, τραπέζια, επισκέψεις και ανταλλαγές δώρων είναι στα φόρτε τους αυτή τη σεζόν!

Ενθουσιασμός, προβληματισμός, αγωνία και ανυπομονησία για τις επικείμενες αυτές συναντήσεις που είναι πασπαλισμένες με αστερόσκονη και άρωμα κανέλας. Αυτά στο μυαλό του αισιόδοξου και ρομαντικού ανθρώπου....Γιατί ο κυνικός ανθρωπάκος μέσα στο μυαλό μας δεν θα αργήσει να φανεί και να πει: πάλι θα τσακωθείς, πάλι θα σε προσβάλλουν με τον κουραμπιέ στο στόμα, πάλι θα φύγεις με ένα αίσθημα καταπιεσμένου θυμού....Μήπως να μην πας;

Φυσικά δεν είναι λειτουργικό και υγιές να απομονώνεσαι φοβούμενος την κριτική του θείου και το επικριτικό βλέμμα της γιαγιάς επειδή πάχυνες ή δεν έχεις ακόμη παντρευτεί.

Υπάρχουν τρόποι να αποφύγουμε τους τσακωμούς και την αρνητική ατμόσφαιρα και να περάσουμε τη βραδιά μας όμορφα:

  1. Φόρα το ωραιότερό σου χαμόγελο: πήγαινε και χαμογέλασε στους πάντες, ακόμη και στους μετρημένους της παρέας. Το χαμόγελο είναι πάντα αφοπλιστικό!
  2. Πηγαίνετε με θετική διάθεση και χωρίς όρεξη για "κουτσομπολιό". Καθίστε, βοηθήστε την οικοδέσποινα, πιείτε το κρασάκι σας, παίξτε με τα παιδιά ή τραγουδήστε τα κάλαντα. Μην δίνετε λόγο στον τοξικό άνθρωπο της παρέας.
  3. Εάν κάποιος σας προσβάλλει ή σας κοιτάξει επικριτικά μην απαντήσετε καν. Μην δείξατε οτι πειραχτήκατε ή λυπηθήκατε. Αυτή είναι η χαρά τους!
  4. Μιλήστε για ουδέτερα θέματα και όμορφες οικογενειακές στιγμές. Μην δώσετε τροφή φέρνοντας στο τραπέζι θέματα που είναι ναρκοπέδια και πυροδοτούν καβγάδες. Βγάλτε παλιές φωτογραφίες και θυμηθείτε τις όμορφες στιγμές που σχεδόν πάντα υπάρχουν!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved