Ξένη γλώσσα σε μικρή ηλικία - Πώς να βοηθήσετε πρακτικά το παιδί σας

Από τις πρώτες ξένες γλώσσες που μαθαίνουν τα παιδιά είναι τα αγγλικά.

Ξένη γλώσσα σε μικρή ηλικία - Πώς να βοηθήσετε πρακτικά το παιδί σας

Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ειδικά από παιδιά πρώιμης σχολικής ηλικίας μπορεί να είναι εύκολη υπόθεση μπορεί και όχι. Εξαρτάται από το ίδιο το παιδί αλλά και από τον τρόπο που το χειρίζεστε εσείς, ως γονείς.

Σύμφωνα με την ομάδα του Έργου για το Πρόγραμμα Εκμάθησης της Αγγλικής σε Πρώιμη Παιδική Ηλικία (ΠΕΑΠ), θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας τα εξής:

  • Μην προσπαθήσετε να μάθετε στο παιδί σας περισσότερα από όσα μαθαίνουν με τον/την εκπαιδευτικό της Αγγλικής στο σχολείο και κυρίως μην επιχειρείτε να του μάθετε να γράφει. Έρευνες έχουν δείξει ότι η εκμάθηση της γραφής στη μητρική θα πρέπει να προηγείται χρονικά και όχι να γίνεται ταυτόχρονα με την εκμάθηση γραφής στην ξένη γλώσσα.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας εξιστορήσει τι έκαναν στο μάθημα των Αγγλικών και να σας δείξει τις χειροτεχνίες που έχει φτιάξει. Pωτήστε: «Tι σου άρεσε σήμερα;» ή «Tι σου έκανε εντύπωση σήμερα;», «Ποια λέξη θυμάσαι πιο πολύ; Γιατί;», «Θέλεις να μου τη μάθεις κι εμένα;». Και βέβαια, όχι όλες τις ερωτήσεις μαζί!
  • Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από αυτά που μπορεί να σας μεταφέρει το παιδί σας από το μάθημα στην τάξη. Μην περιμένετε να μεταφράζει στα Ελληνικά καθετί που έχει ήδη διδαχθεί.
  • Ζητήστε του να σας διδάξει Αγγλικά. Δείξτε υπομονή και ενθουσιασμό με αυτή του την προσπάθεια.
  • Επικοινωνήστε με τον εκπαιδευτικό Αγγλικής και ρωτήστε για την πρόοδο του παιδιού σας. Η συνεργασία και η καλή συνεννόηση με τον εκπαιδευτικό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος.
  • Δημιουργήστε μαζί με το παιδί σας τη «Γωνιά των Αγγλικών» στο σπίτι. Μαζέψτε στη γωνιά αυτή τις χειροτεχνίες και το υλικό που έχει χρησιμοποιήσει το παιδί στο μάθημα των Αγγλικών στο σχολείο, καθώς και οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο σπίτι και είναι γραμμένο στα Αγγλικά π.χ. ετικέτες προϊόντων, παραμύθια κ.τ.λ.
  • Αξιοποιήστε τις γνώσεις σας στις νέες τεχνολογίες για να δώσετε κίνητρο στο παιδί σας. Π.χ. μπορείτε να ηχογραφήσετε το παιδί ενώ μιλάει ή τραγουδάει στα Αγγλικά και να ακούσετε μαζί το ηχογραφημένο υλικό.
  • Μην πιέζετε το παιδί σας να ασχοληθεί με τις δραστηριότητες που προαναφέρθηκαν εάν δεν το επιθυμεί το ίδιο. Προσπαθήστε να κάνετε την ενασχόληση αυτή διασκεδαστική και να την εντάξετε στο παιχνίδι του.

Δείτε εδώ όλα τα θέματα Back to School του Mothersblog.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved