Σχολική τσάντα: Οδηγίες για να μην επιβαρύνει τη στάση σώματος του παιδιού

Τα χρόνια του σχολείου, όπου τα παιδάκια κουβαλούν καθημερινά την σχολική τους τσάντα, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην σπονδυλικής τους στήλη.

Σχολική τσάντα: Οδηγίες για να μην επιβαρύνει τη στάση σώματος του παιδιού

Είναι η περίοδος όπου γίνονται οι μεγαλύτερες αλλαγές στις ορμόνες τους που προκαλούν συνδέσμους και ιστούς να γίνονται πιο χαλαροί για την προετοιμασία της ανάπτυξης.

Φανταστείτε πως επηρεάζεται όταν επιφορτώνεται με ένα υπέρβαρο σακίδιο.

Το αποτέλεσμα του μεγάλου φορτίου στις πλάτες τους μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε σκολίωση.

Η σκολίωση, πέρα από τον σκελετό, επηρεάζει τους μυς και τα νεύρα του σώματος, Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν από απλό πόνο στην πλάτη, στον αυχένα μέχρι και πονοκεφάλους, κόπωση και πεπτικά προβλήματα.

Συνήθως το πρώτο της σημάδι είναι η ανώμαλη στάση του σώματος. Κάθε απόκλιση από την ορθή στάση της λεκάνης, των γονάτων και των αστραγάλων θα πρέπει να την έχετε υπόψιν. Μπορεί να υποδηλώνει τα πρώτα σημάδια της σκολίωσης,

Ο επιπολασμός της στην Ελλάδα στη νεαρή ηλικία εκτιμάται άλλωστε στο 15%.

Τώρα που τα παιδάκια ξεκίνησαν το σχολείο, οι τσαντούλες τους αρχίζουν να φορτώνουν με βιβλία. Πολλά παιδιά κουβαλούν τσάντες που ζυγίζουν όσο το μισό τους βάρος.

Το παιδί για να αντισταθμίσει το βάρος που δέχεται στην πλάτη, βάζει δύναμη στους γοφούς και στέλνει το κεφάλι προς τα εμπρός τοποθετώντας το σε μια μη φυσιολογική θέση.

bigstock Children Go To School Happy S 256533346

Δείτε 5 απλές οδηγίες σχετικά με το σακίδιο του παιδιού σας, ώστε να αποφύγετε την επιβάρυνση της σπονδυλικής του στήλης:

  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας φοράει και τους δύο ιμάντες στους ώμους του όχι μόνο τον ένα.
  • Ζυγίστε το σακίδιο του και φροντίστε να μην ζυγίζει περισσότερο από 10 με 15 τοις εκατό του σωματικού του βάρους. Σε περίπτωση που το παιδί σας έχει ήδη σκολίωση, η τσάντα δεν πρέπει να ζυγίζει περισσότερο από το 5% του σωματικού του βάρους. Αν ένα παιδί για παράδειγμα ζυγίζει 40 κιλά και δεν έχει σκολίωση , τότε η τσάντα θα πρέπει να ζυγίζει μεταξύ 4 και 6 κιλών.
  • Αν είναι απαραίτητο να κουβαλάει πολλά βιβλία, προσπαθήστε να περιορίσετε όσο το δυνατόν τα υπόλοιπα πράγματα που έχει μέσα στην τσάντα του. Ή ακόμα καλύτερα προτρέψτε το να κρατάει 1-2 βιβλία στο χέρι.
  • Αν το σακίδιο του έχει λουράκι για το θώρακα, είναι καλό να το δένει, καθώς αυτό ισορροπεί την τσάντα που ανεβοκατεβαίνει.
  • Μάθε τε του πώς να λυγίζει τα γόνατα όταν σηκώνει το σακίδιο του ώστε να προστατεύεται από τυχόν τραυματισμούς.

Ιδανικά το παιδί σας θα πρέπει να μην κουβαλάει τίποτα στην πλάτη του και να βάζει τα βιβλία του σε σχολική τσάντα με ροδάκια ώστε να μην επιβαρύνεται καθόλου η σπονδυλική του στήλη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved