Σχολική φοβία: Τι είναι αυτό που φοβίζει το παιδί και πώς αντιμετωπίζεται;

Η σχολική φοβία, όπως ονομάζεται, δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από τον παράλογο φόβο του παιδιού να πάει σχολείο.

Σχολική φοβία: Τι είναι αυτό που φοβίζει το παιδί και πώς αντιμετωπίζεται;

Το παιδί λέει ότι φοβάται, αλλά δεν ξέρει γιατί. Συχνά δίνει λογικοφανείς εξηγήσεις, όπως η άσχημη συμπεριφορά ενός δασκάλου απέναντί του, το μέγεθος του σχολείου ή οι μεγάλες προσδοκίες και οι υπερβολικές πιέσεις των γονιών του.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με την παιδίατρο Μαριαλένα Κυριακάκου σωματικά συμπτώματα όπως εμετοί, διάρροια, ταχυκαρδία, πονοκέφαλοι, κοιλιακοί πόνοι, αποτελούν τις αιτίες τις οποίες το παιδί προβάλλει για να μην πάει σχολείο. Συνήθως τα συμπτώματα επιδεινώνονται όταν πλησιάζει η ώρα του σχολείου ενώ δεν υπάρχουν τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Ακόμη και αν καταφέρει το παιδί να πάει σχολείο, φαίνεται αξιολύπητο, φοβισμένο, παραπονιέται στο δάσκαλο και με την παραμικρή ευκαιρία ζητάει να γυρίσει σπίτι.

Σε ποια ηλικία εκδηλώνεται η σχολική φοβία

Η σχολική φοβία μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και παρουσιάζεται στο 2-3% του σχολικού πληθυσμού. Κυρίως όμως συμβαίνει κατά την έναρξη της σχολικής περιόδου ή σε περιόδους σχολικής αλλαγής. Όσο η ηλικία έναρξης είναι μεγαλύτερη, τόσο η μορφή της σχολικής φοβίας είναι βαρύτερη.

Η φοβία όταν το παιδί πάει για πρώτη φορά σχολείο είναι συνδεδεμένη με το άγχος αποχωρισμού. Εκφράζει τη δυσκολία του παιδιού να αφήσει τη μητέρα του και να βρεθεί σε ένα νέο περιβάλλον με άγνωστα πρόσωπά. Η σχολική φοβία συνδεδεμένη με το άγχος αποχωρισμού έχει καλή πρόγνωση. Με την πάροδο των ημερών γίνονται συναισθηματικές επενδύσεις στο διδακτικό προσωπικό και η φοβία υποχωρεί. Η εκδήλωση σχολικής φοβίας σε μεγαλύτερα παιδιά σηματοδοτεί την έναρξη βαρύτερης παθολογίας.

Υποστηρίζεται ότι πολλά παιδιά που αρνιούνται να πάνε σχολείο παρουσιάζουν ψυχαναγκαστική προσωπικότητα, ενώ ανησυχούν ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί στη μητέρα τους, όσο εκείνα απουσιάζουν. Έτσι, θίγονται δύο παράμετροι που αναφέρονται στον αποχωρισμό από τη μητέρα και στην προσωπικότητα του ίδιου του παιδιού.

Δείτε εδώ όλα τα θέματα Back to School του Mothersblog.gr

Αντιμετώπιση σχολικής φοβίας

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι εφόσον υπάρξει ιατρική διαβεβαίωση ότι τα συμπτώματα δεν οφείλονται σε κάποια φυσικά αίτια, τότε θα πρέπει να επιμείνουν να επιστρέψει το παιδί στο σχολείο. Σε διαφορετική περίπτωση θα δυσκολευτεί να ενταχθεί ξανά στη σχολική τάξη.
Επίσης οι γονείς καλό είναι να προσπαθήσουν αρχικά οι ίδιοι να μάθουν τους λόγους που το παιδί τους δεν θέλει να πάει σχολείο. Θα πρέπει παράλληλα να μιλήσουν με το σχολείο, να ενημερώσουν το δάσκαλο και από κοινού να διαμορφώσουν την τακτική που θα ακολουθήσουν.

Στην περίπτωση που το παιδί συνεχίζει να αρνείται για μεγάλο χρονικό διάστημα να πάει στο σχολείο, καλό θα είναι οι γονείς να ζητήσουν τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved