Γιατί ένα παιδί να ασχολείται με την τέχνη;

Η ενασχόληση με τη ζωγραφική είναι σίγουρα κάτι γνώριμο για όλους. Το να ανακατεύουμε χρώματα, υλικά, σχέδια μαζί με την φαντασία μας είναι πάντα συναρπαστικό.

Γιατί ένα παιδί να ασχολείται με την τέχνη;

Στην φύση του ανθρώπου διακρίνονται από πολύ μικρή ηλικία ο ρυθμός, η μίμηση, η κίνηση και η δημιουργία. Πολλά παιδιά ανακαλύπτουν ένα απέραντα ενδιαφέρον κόσμο μέσω της τέχνης.

Οι μικροί καλλιτέχνες εφόσον έρθουν σε επαφή με έναν οργανωμένο χώρο τέχνης με εξειδικευμένους εικαστικούς παιδαγωγούς, έχουν την επιλογή να αναπτύξουν τις τεχνικές τους και να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την λεπτή κινητικότητα τους και τις αντιληπτικές τους δεξιότητες.

Το όφελος στην παιδική ευαίσθητη ιδιοσυγκρασία είναι πως μέσω της τέχνης τα παιδιά εκφράζουν πιο εύκολα τα συναισθήματά τους. Παράλληλα μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης γίνονται "εικόνα" οι όποιες ανησυχίες της παιδικής ή εφηβικής ψυχής και αποβάλουν το στρες.

zografiki 3

Καθώς ζούμε σε μια εποχή που η εφήμερη λάμψη της "μόδας" μπορεί να βομβαρδίσει με άπειρες πληροφορίες τα μάτια ενός παιδιού, η τέχνη προτείνει ένα διαφορετικό δρόμο και βοηθά το παιδί να ωριμάσει και να μεγαλώσει! Χαρτιά, χρώματα, μολύβια μελάνια, καμβάδες, πηλός, κολλάζ, κατασκευές, ζωγραφιές είναι σαν σκαλιά που ψηλώνουν την φαντασία των παιδιών!

Η εικαστική διδασκαλία εξοικειώνει τα παιδιά με την Τέχνη και τους δίνει την επιλογή να ακολουθήσουν μια σχετική σταδιοδρομία ή να έχουν καλλιτεχνική παιδεία που θα τους συντροφεύει στην ζωή τους και στις επιλογές τους.

Η επαφή με τα χρώματα, τα υλικά και τις τεχνικές εικαστικής δημιουργίας είναι ένα μέσο εκτόνωσης όχι μόνο των μικρών παιδιών αλλά και όσων ενηλίκων εκφράζονται με την τέχνη!

zografiki 1

Πολλές φορές ακόμα έχουμε παρατηρήσει πως οι ίδιες οι γονείς που μας φέρνουν τα παιδιά τους ως μαθητές, ανακαλύπτουν την ανάγκη τους να ξανά-συνδεθούν με τον κόσμο της τέχνης.. και να είστε σίγουροι πως αυτό συντελείται με χείμαρρο συναισθημάτων! Η ένταση της εκτόνωσης πολλές φορές εκπλήσσει και τους ίδιους τους δημιουργούς!

Τέλος να υπενθυμίσουμε πως η ενασχόληση με τα εικαστικά στα παιδιά, και ειδικά στην χώρα μας, που έχει απίστευτα σημαντική Ιστορία Τέχνης, μας δίνει ελπίδες για ένα πιο όμορφο κόσμο στο μέλλον!

Εύα Γεράκη
Εικαστικός, απόφοιτος ΑΣΚΤ
Υπεύθυνη σπουδών στο εργαστήριο εικαστικής δημιουργίας "Χρώμα"
Χαρ. Τρικούπη 46-48, Μαρίνα Ζέας ,Πειραιάς.
τηλ.210 4530073, κιν. 6973559508
www.chroma-art.gr
www.evageraki.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved