Back to school: Οι ανησυχίες των εργαζόμενων γονιών για τα παιδιά τους

Το καλοκαίρι τελείωσε και τα παιδιά είναι έτοιμα να επιστρέψουν στο σχολείο.

Back to school: Οι ανησυχίες των εργαζόμενων γονιών για τα παιδιά τους

Ολοι οι γονείς έχουν άγχος για τη νέα σχολική χρονιά, αλλά όσοι εργάζονται και δεν έχουν άνθρωπο για να πηγαίνει το παιδί στο σχολείο ή να το παραλαμβάνει το μεσημέρι, έχουν ανησυχίες που αφορούν στην ασφάλειά του.

Μερικές από τις πιο σημαντικές ανησυχίες που έχουνόπως καταγράφθηκαν από το KidsSafe Foundation είναι οι εξής :

Ανησυχία # 1η: Το παιδί μου θα πρέπει να πηγαίνει με τα πόδια στο σχολείο από φέτος. Είναι στην 5η τάξη, θέλω να το συμβουλέψω αλλά όχι να το τρομάξω. Τι πρέπει να του πω;

Απάντηση: Καθίστε μαζί με το παιδί σας και μιλήστε για την απόφασή σας. Συνιστούμε να μην περπατά μόνο του επειδή τα παιδιά που περπατούν μόνα τους είναι πιο ευάλωτα. Θα πρέπει να κανονίσετε να πηγαίνει στο σχολείο και με άλλο παιδί ή έναν ενήλικα που εμπιστεύεστε.Τα παιδιά είναι πάντα ασφαλέστερα όταν είναι πολλά μαζί.
Επίσης, περιγράψτε του τη διαδρομή προς το σχολείο. Θα πρέπει να την κάνετε μαζί λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν τα σχολεία. Συζητήστε διάφορα ενώ περπατάτε. Τι θα κάνατε εάν άρχιζε να βρέχει ενώ περπατάτε. Τι γίνεται αν ένας γείτονας του προσφέρει μια βόλτα; Συζητήστε όλες τις επιλογές και βοηθήστε το παιδί σας να μάθει την ασφαλέστερη και πιο έξυπνη επιλογή. Αν έχει κινητό, θα πρέπει να ξέρει ποια νούμερα θα καλέσει σε περίπτωση ανάγκης.
Εξηγήστε του ότι οι ενήλικες δεν πρέπει να ζητούν βοήθεια από τα παιδιά αλλά από τους ενήλικες. Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να μιλάει σε ένα άγνωστο άτομο, είτε είναι μέσα σε αυτοκίνητο, είτε όχι. Θα πρέπει να φωνάξει "ΟΧΙ!" και να δημιουργήσει σαματά. Τέλος, τονίστε ότι δεν χρειάζεται να είναι ευγενικός σε έναν ενήλικα που δεν γνωρίζει και ότι η ασφάλειά του προέχει.

Ανησυχία # 2η: Πρέπει να επιστρέψω στη δουλειά, αλλά τα παιδιά μου 10 και 6 ετών, θα πρέπει να μένουν μόνα τους για δύο ώρες μέχρι να επιστρέψω σπίτι. Δεν έχουν μείνει ποτέ ξανά μόνα τους και δεν ξέρω τι να κάνω.

Απάντηση: Ενα σχέδιο δράσης είναι μια μεγάλη αρχή. Σκεφτείτε το: Όταν ξέρετε τι να περιμένετε ως ενήλικας, είστε πιο άνετοι και σίγουροι. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Καθίστε μαζί με τα παιδιά σας και συζητήστε την προοπτική να μείνουν μόνα τους στο σπίτι για μερικές ώρες κάθε μέρα. Ρωτήστε τα πώς αισθάνονται γι 'αυτό. Δείτε τι τους ανησυχει.

Φτιάξτε ένα σχέδιο με τις κατευθυντήριες γραμμές για την ώρα που θα είναι μόνα τους στο σπίτι. Ποια είναι τα δύο σημαντικά βήματα που πρέπει να κάνουν όταν τα παιδιά είναι στο σπίτι. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φούρνο μικροκυμάτων; Τον υπολογιστή; Τι πρέπει να κάνουν εάν υπάρξει ιατρική ανάγκη; Μπορούν να παρακολουθήσουν τηλεόραση; Να κάνουν μπάνιο; Δώστε στο μεγαλύτερο παιδί σας μια λίστα με τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης αλλά και τα τηλέφωνα κοντινών σας ανθρώπωνσε περίπτωση που δεν μπορούν να βρουν εσάς στο κινητό.

Σας συνιστούμε να διδάξετε στα παιδιά σας να μην απαντούν ΠΟΤΕ όταν κάποιος χτυπάει την πόρτα. Επίσης δεν πρέπει να απαντούν στο τηλέφωνο ( μπορείτε να κάνετε φραγή εισερχομένων κλήσεων ) ενώ θα πρέπει να ελέγξετε και την πρόσβαση που θα έχουν μέσω διαδικτύου.

Ποτέ δεν είναι εύκολο για έναν γονιό να αφήσει το παιδί μόνο στο σπίτι. Χρειάζεται επαγρύπνηση γιατί όσο ώριμο κι αν είναι το παιδί, δεν παύει να είναι παιδί. Αν πάλι έχετε και την παραμικρή αμφιβολία θα πρέπει μάλλον να βρείτε μια άλλη λύση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved