Πώς να κάνετε τον αποχαιρετισμό για το σχολείο ευκολότερο

Απ' όλες τις στιγμές προετοιμασίας για τη νέα σχολική χρονιά, η δυσκολότερη είναι αυτή του αποχαιρετισμού.

Πώς να κάνετε τον αποχαιρετισμό για το σχολείο ευκολότερο

Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού, ο πρώτος αποχαιρετισμός είναι ιδιαίτερα δύσκολος, ενώ όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο πολύ προσπάθεια απαιτείται από τους γονείς τις πρώτες ημέρες.

Παρότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, συστήνει στους γονείς ορισμένες τακτικές ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

7-12 μηνών
Είναι η ηλικία που συνήθως εκδηλώνεται το άγχος των ξένων. Μπορεί το μωρό σας ξαφνικά να αρνείται να μείνει με οποιοδήποτε άτομο εκτός οικογενείας. Μπορεί επίσης να αναστατωθεί από το άγνωστο περιβάλλον του βρεφικού σταθμού.

Η δική σας αντιμετώπιση
Αν είναι δυνατόν, μην στείλετε το παιδί σας για πρώτη φορά σε σταθμό στην ηλικία αυτή. Αν πηγαίνει ήδη, αφιερώστε λίγο χρόνο παραπάνω κάθε μέρα προτού το αποχαιρετήσετε. Οργανώστε ένα σύντομο τελετουργικό αποχωρισμού, προσφέροντας ίσως και κάποιο αγαπημένο παιχνίδι. Πάνω απ΄ όλα να αντιδράτε με σταθερό τρόπο καθημερινά.

12-24 μηνών
Στην ηλικία αυτή το άγχος του αποχωρισμού φτάνει στο αποκορύφωμά του και το παιδί σας δυσκολεύεται να σας αποχωριστεί περισσότερο από κάθε άλλη εποχή. Μπορεί να μην πιστεύει ότι θα επιστρέψετε, να κλαίει και να γατζώνεται πάνω σας, καθώς θα προσπαθείτε να φύγετε.

Η δική σας αντιμετώπιση
Δείξτε κατανόηση, αλλά συγχρόνως σταθερότητα και επιμονή. Αφού φύγετε, μην εμφανιστείτε ξανά, παρά μόνο αν είναι για να μείνετε ή για να παραλάβετε το παιδί.

Περισσότερα Back to school άρθρα διαβάστε εδώ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved