Τα μυστικά για μια καλή σχολική χρονιά

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς δημιουργεί πάντα άγχος στους γονείς κυρίως για την απόδοση των παιδιών τους.Θα διαβάζουν; Θα είναι κοινωνικά; Θα βαριούνται ή θα συμμετέχουν στο μάθημα; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που προβληματίζουν τους γονείς.

Τα μυστικά για μια καλή σχολική χρονιά

Όμως, ο ρόλος των γονιών δεν είναι μόνο να προσφέρουν την οικονομική υποστήριξή τους για τα σχολικά είδη , τις δραστηριότητες ή τα φροντιστήρια. Πέραν αυτής, που είναι σημαντική και καθόλου δεδομένη στις μέρες μας για πολλούς γονείς, απαιτείται η ηθική υποστήριξη των παιδιών και το χτίσιμο μιας καλής σχέσης.
Οι ψυχολόγοι τονίζουν ότι τα μυστικά για μια ευτυχισμένη σχολική χρονιά είναι τα εξής:

-Σωστή επικοινωνία

Η επικοινωνία με τα παιδιά σας είναι το Α και το Ω. Αυτό σας φέρνει πιο κοντά. Η επικοινωνία "λύνει" ανασφάλειες, φόβους, δυναμώνει και θωρακίζει τον χαρακτήρα του παιδιού. Είναι πολύ βασικό να μάθει με την συζήτηση να λύνει θέματα, να κατανοεί, να διεκδικεί, να αρνείται, να ανοίγει την ψυχή του και να μάθει να μην κρατάει μέσα του ο,τιδήποτε το προβληματίζει

- Οργάνωση μελέτης

Τα παιδιά θέλουν πρόγραμμα και οργάνωση. Μέσα στο πρόγραμμα του απογεύματος είναι καλό να εντάσσουμε όλες τις δραστηριότητες. Το φαγητό , η χαλάρωση, το παιχνίδι, η ώρα του υπολογιστή ή της τηλεόρασης είναι σημαντικό να είναι μέσα στο πρόγραμμα γιατί δίνει τη ρεαλιστική διάσταση του χρόνου. Οι παραπάνω δραστηριότητες είναι απαραίτητες να συμβούν στη διάρκεια του απογεύματος για τα παιδιά όλων των ηλικιών. Αν δεν τις εντάξουν τα παιδιά στο πρόγραμμά τους θα νομίζουν ότι έχουν περισσότερο χρόνο για διάβασμα. Επίσης πρέπει να έχουν μια σταθερή ώρα που πρέπει να διαβάζουν, όπως και χώρο, όχι μόνο για να τους γίνει συνήθεια αλλά για μάθουν να διαχειρίζονται το χρόνο τους και να μελετάνε μόνα τους.

-Καθιέρωση ρουτίνας

Η ρουτίνα είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά, σε αντίθεση ίσως με τους ενήλικες. Οι δραστηριότητες, το ωράριο μελέτης, το παιχνίδι και ο ύπνος, δεν γίνονται σε διαφορετικές ώρες κάθε φορά αλλά αποφασίζονται από κοινού, και το ωράριό τους τηρείται ευλαβικά απ’ όλους.

-Σωστή διατροφή

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για την καλή απόδοση των παιδιών στο σχολείο. Παρότι το καλοκαίρι τα παγωτά, τα πατατάκια, οι τηγανητές πατάτες , ήταν από τις αγαπημένες τους λιχουδιές, σταδιακά εντάσσουμε στο ημερήσιο πρόγραμμα περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

-Συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς

Τα παιδιά περνούν αρκετές ώρες στο σχολείο. Επομένως, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να έχουν μια συνολική εικόνα των παιδιών, τόσο σε επίπεδο συμπεριφοράς όσο και μάθησης. Θα πρέπει λοιπόν οι γονείς να μην είναι δύσπιστοι απέναντι στους εκπαιδευτικούς και να μην αγνοούν όσα τους λένε για τα παιδιά τους. Αλλωστε η καλή επικοινωνία γονιών - εκπαιδευτικών είναι προς το συμφέρον του μαθητή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved